Site icon Editia de Dimineata

Pe toate gusturile – 10 muzee culinare din lume

Oamenii iubesc, în general, să se răsfețe cu tot felul de bunătăți. Unii sunt și curioși și vor să descopere mai multe despre ingrediente, mâncăruri, specialități specifice unui popor. O cale bună este prin muzee, nu-i așa? Doar de aceea s-au inventat, ca să ne învețe una, alta.

Din ceea ce am văzut, pot spune că există o mulțime de muzee în lumea noastră destinate unui ingredient sau unui preparat de unde pot fi aflate multe lucruri. Există însă și muzee unde tot despre mâncare e vorba însă ceea ce prezintă e complet original, cel puțin.

O listă cu zece muzee culinare din lume – unul mai interesant ca altul.

Muzeul Tăițeilor | Sursa foto: Osaka-info

  1. Muzeul Tăițeilor – Osaka, Japonia

Momofuku Ando Instant Ramen este un muzeu de unde cei curioși pot afla despre tăițeii instant, una din mâncărurile preferate ale japonezilor. În Japonia, există peste 30 de arome diferite de tăiței ramen, iar în muzeul din Osaka sunt prezentate tot felul de detalii, de la istorie, preparare, tradiții.

În Yokohama există Muzeul Shin Yokohama Raumen pentru cei care nu se satură niciodată de mâncarea clasică (ok, tradițională) asiatică. Se prezintă aici și o istorie a tăițeilor, cu o expunere a modului de preparare tradițional. Tot aici se află și o replică a primului om care se pare că mănâncă pentru prima dată o porție de ramen.

Muzeul Național al Muștarului – Middleton, Wisconsin, SUA | Sursa foto: Good Free Photos

  1. Muzeul Național al Muștarului – Middleton, Wisconsin, SUA

Peste 5500 de borcănașe cu muștar de toate felurile din Statele Unite ale Americii și din peste 70 de țări se pot descoperi în această expoziție muzeală unică. Iubitorii acestui condimente vor găsi aici o colecție deosebită, de la reclame vintage pentru produs la vase antice de păstrare a muștarului.  Fascinant, se poate spune.

Muzeul cartofilor prăjiți – Bruges, Belgia | Sursa foto: Frietmuseum

  1. Muzeul Cartofilor Prăjiți – Bruges, Belgia

Fără îndoială, Frietmuseum – Muzeul cartofilor prăjiți este unul dintre cele mai neobișnuite muzee. Dedicat cartofilor și în mod particular cartofilor prăjiți, acesta este singurul din lume de acest gen, cum se spune în prezentarea muzeului – și nu e nimic de necrezut în asta. Un lucru bun de știut: dacă vrei să te împrietenești cu un belgian, nu te apuca să-i vorbești despre francezi și delicioșii lor cartofi prăjiți și alte bunătăți pe care le fac din această legumă.

Practic, de aici poți afla istoria cartofului – e originar din Peru unde se cultivă de mii de ani –, aventura lui europeană – europenii s-au ferit mult timp să-l mănânce de teamă să nu se îmbolnăvească și a fost nevoie de diferite trucuri pentru a-i convinge că este o legumă sănătoasă –  și, poate, chiar secretul de a face cei mai buni cartofi prăjiți.

Muzeul Olandez al Brânzei din Alkmaar și din Amsterdam | Surse foto: The Crazy Tourist, Amsterdam.info

  1. Muzeul Olandez al Brânzei – Alkmaar, Olanda

Cunoscut pentru clădirile medievale excelent conservate și pentru piața tradițională de brânzeturi – una din cele cinci piețe de acest fel ce mai există în Olanda – Alkmaar are ce oferi turiștilor. În lunile de vară, în special, în fiecare vineri, la Waagplein (Waag este un monument istoric, o clădire veche din secolul al XIV-lea, unde, începând din secolul al XVI-lea se cântăreau mărfurile ce se vindeau în piața din apropiere) se organizează o piață tradițională cu sortimente de brânzeturi olandeze. Azi, e mai mult un spectacol pentru turiști veniți din lumea întreagă. Aici se găsesc brânzeturi tradiționale olandeze și are loc ritualul vechi al vânzării:  după ce produsul e cântărit, ca pe vremuri, în mână, este dus apoi să fie cântărit în Waag. Nu se poate însă cumpăra de aici, fiind de fapt o demonstrație a unor vechi tradiții din timpuri apuse.

Tot în clădirea Waag, la etajele doi și trei, se află Muzeul Olandez al Brânzei. Pe lângă faptul că din muzeu se oferă o spectaculoasă panoramă a pieței Waagplein, vizitatorul află despre istoria preparării brânzei în Olanda – o poveste mai veche decât cea a lalelor olandeze – și descoperă tot felul de obiecte, unelte, tehnici folosite de-a lunguri timpurilor în prepararea specialităților din brânză.

Un astfel de muzeu există și în Amsterdam, însă cel din Alkmaar este considerat cel mai bun.

Muzeul Pâinii din Ulm, Germania și Muzeul Pâinii din Asten, Austria | Surse foto: Tourismus Ulm Coop, Himmelblau

  1. Muzeul Pâinii – Asten, Austria și Ulm, Germania

În octombrie 2017,  într-o clădire contemporană din Asten, în apropiere de Linz, Austria, a fost deschis un muzeu unde e prezentată vechea istorie a pâinii, de când a fost pusă prima dată pe masă și până în zilele noastre. Decenii la rând, proprietarul a adunat peste 1200 de exponate și fiecare are menirea de a spune o poveste despre arta brutăriei. Picturi, lăzi din vremea breslașilor, vase chinezești ce se foloseau la păstrarea grânelor, porțelanuri, toate vorbesc în acest muzeu despre istoria și cultura pâinii.

Tot un asemenea muzeu există și în Germania, la Ulm, unde vizitatorii sunt îmbiați să descopere într-un mod fascinant cum pâinea a modelat civilizația umană de-a lungul timpului. Muzeul are peste 18.000 de exponate, inclusiv lucrări semnate de Picasso și Dali.

Muzeul Kimchi – Seul, Coreea de Sud | Surse foto: The Seoul Guide, Wikipedia

  1. Muzeul Kimchi – Seul, Coreea de Sud

Coreenii iau foarte în serios mâncarea, iar kimchi este ceva special pentru ei. Kimchi este un fel de mâncare de bază în bucătăria acestui popor – de fapt, sunt murăturile lor tradiționale. Iar dacă credem câte beneficii pentru sănătate au aceste murături deosebite, putem să înțelegem de ce sunt coreenii atât de pasionați de ele. Așa că, nu-i de mirare că i-au făcut și un muzeu unde există inclusiv o bibliotecă pentru cei dornici să aprofundeze preparatul. Mai mult, cine dorește poate merge și la cursuri de preparare kimchi.

Muzeul Cârnaților – Berlin, Germania | Sursă foto: Berlin WelcomeCard

  1. Muzeul Cârnaților – Berlin, Germania

Amuzant, dar cum e vorba de Berlin, Germania, este atât de adevărat – având în vedere că peste 800 de milioane de porții de cârnați consumă germanii an de an, dintre care 70 de milioane numai în Berlin. Așadar,  orașului i se cuvine să aibă și un muzeu al cârnațului (sau cârnatului, cum doriți).  Acesta e prezentat în muzeu ca un preparat tip fast food din cârnați de porc și sos de ketchup și curry.

Pentru cei care vor să experimenteze alte variante, într-o cameră din muzeu plină cu condimente vizitatorii își pot alege aroma preferată iar într-o altă zonă interactivă își pot prepara propriul cârnat.

Muzeul de Producere a Uleiului de Măsline – Lesbos, Grecia | Sursa foto: Greek Gastronomy Guide

  1. Muzeul de Producere a Uleiului de Măsline – Lesbos, Grecia

Dacă e Grecia, e și ulei de măsline. În această insulă liniștită, unde cât vezi cu ochii se întind plantații de măslini, se poate vizita un muzeu dedicat modului în care producția uleiului de măsline din Grecia a fost schimbată de apariția utilajelor mecanice. Muzeul e găzduit într-o frumoasă casă din piatră și prezintă totul de la începuturile cultivării măslinilor până la introducerea mecanizării în agricultură.

Muzee dedicate uleiului de măsline se găsesc în multe locuri din Italia, Spania, Grecia, cum ar fi: Muzeul Măslinului și al Uleiului din Elaiochori, Grecia; Muzeul Uleiului de Măsline din Matera, Italia sau, tot în Italia, la Cisano, o destinație la Lacul Garda.

Muzeul mâncărurilor dezgustătoare – Malmö, Suedia | Sursa foto: Disgusting Food Museum

  1. Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare – Malmö, Suedia

Probabil doar suedezii se puteau gândi la un astfel de muzeu. De altfel, a fost deschis abia la sfârșitul lunii octombrie și va putea fi vizitat până în 27 ianuarie 2019. Printre exponatele cu mirosuri absolut pestilențiale: carne de rechin putredă, fructul Durian, brânzeturi cu viermi și multe alte „specialități” din lume – Suedia e reprezentată de tradiționalul hering fermentat (după care unii chiar se dau în vânt).

Cum gusturile nu se discută, partea ceva mai bună este că unele dintre aceste mâncăruri sunt expuse în muzeu în vase etanșe ce nu permit răspândirea mirosurilor lor atât de… originale. Doar unele, cum am spus. Pe scurt, trebuie să aveți un stomac rezistent ca să vă plimbați prin acest muzeu.

Muzeul mâncării arse – Arlington, Massachusetts | Sursa foto: Burnt Food Museum

  1. Muzeul mâncării arse – Arlington, Massachusetts

Cu siguranță acesta poate  deveni muzeul meu preferat – aș putea să le furnizez regulat câte ceva ca să-și îmbogățească și diversifice colecția. A fost amenajat prin anii ’80 pentru a celebra „arta dezastrului în bucătărie” – bietele ingrediente. O artă ce nu se va pierde, probabil – poate doar apetitul, din când în când.

Exit mobile version