Site icon Editia de Dimineata

Pensiile de până la 2.000 de lei nu se impozitează

Potrivit Codului fiscal, venitul impozabil din pensii se stabilește prin deducerea sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, de la începutul anului, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei. Așa cum a subliniat Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensiile de până la 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării.

Astfel, veniturile lunare din pensii de până la 2.000 lei nu sunt supuse impozitării cu 10%.

De la începutul acestui an, a apărut obligativitatea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei.

Pe de altă parte, persoanele fizice, cu venituri din pensii de până la 4.000 lei, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata CASS.

O altă măsură apărută în 2021 ce vizează pensionarii stabilește că cei cu pensii mici primesc un ajutor financiar unic, de la stat, în această lună. Pensionarii din sistemul public de pensii, care au un venit mai mic sau egal cu 1.600 de lei, primesc un ajutor financiar doar în luna ianuarie, astfel încât cei mai mulți dintre ei să aibă venituri de cel puțin 2.200 de lei.

Exit mobile version