14 ianuarie 2023, 9:18

Pentru că avem nevoie de lucruri bune și frumoase. O lume și ceva mai mult ce așteaptă să fie explorată altfel

„Educația e un lucru mare”, scria Mark Twain în Un yankeu la curtea regelui Arthur, carte publicată prima dată în 1889.

Când mari orașe, nu cu mult timp în urmă, aveau bulevardele, restaurantele, cafenelele, teatrele, muzeele, pline de viață, iar acum toate au rămas aproape pustii, asemeni unor orașe-fantome, când o lume întreagă e sfătuită, chiar obligată, să stea în casă, omul, cea mai adaptabilă dintre specii, ce ar putea face mai bine decât să se adapteze.

Și o face profitând de tehnologia formidabilă a secolului în care i-a fost dat să trăiască.

Avem acum internet – iar internet nu înseamnă numai Netflix și social media – și avem aici o întreagă lume și ceva mai mult pe care o putem explora stând în casă.

De peste tot ni se oferă porții autentice de cultură și educație, aventuri și experiențe.

Explorând online parcuri naționale din America, cu Google Arts & Culture

Muzee, edituri, teatre, toate și-au deschis larg porțile interacțiunii online și oferă tururi generoase și posibilitatea de a descoperi mii și mii de creații. Avem oricând acces la lucrări de artă și colecții, cărți, cursuri, spectacole, prezentări video, proiecte culturale și variate inspirații.

Multe dintre acestea erau disponibile și până acum – însă în ultimul timp toate par într-o competiție virtuală pentru a oferi un conținut din ce în ce mai atractiv și de valoare. Și cum toate acestea nu sunt niciodată de ajuns pentru o lume aflată mereu și mereu în căutare de ceva nou și incitant, au apărut o mulțime de inițiative extraordinare și, de notat, toate – sau aproape – sunt gratuite.

Printre cele mai interesante, sunt tururile virtuale oferite de câteva parcuri naționale din Statele Unite pentru a ne bucura și de frumusețea naturii așa cum probabil nu credeam că va fi posibil. Prezentările sunt fabuloase și, fără îndoială, se vor adăuga tot mai multe în viitor.

Sursa imagine: Jackson David / Pixabay

Cu gândul la vorbele lui Voltaire – „hai să citim și să dansăm, aceste două plăceri nu au făcut niciodată rău lumii” –, am strâns câteva idei pentru educat, cizelat și înfrumusețat minți dornice de a cunoaște. Fiindcă avem nevoie, poate mai mult decât oricând, de lucruri bune și frumoase.

 

MUZEE DIN ROMÂNIA

Muzeul Național de Artă al României, București. A lansat șase tururi virtuale (e nevoie de Adobe Flash), în galeriile permanente MNAR – Galeria de Artă Românească Modernă, Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Europeană – dar și în trei muzee satelit: Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady.

Muzeul Municipiului București. Aflat în Palatul Suțu, acesta are în componența lui 12 muzee și case memoriale. Pe pagina de facebook a muzeului sunt postate constant diferite expoziții.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, București. Unul dintre cele mai atractive muzee din România poate fi descoperit și într-un tur online, în imagini clare, de calitate.

Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida, București. Deschis în 1909, este astăzi cel mai important muzeu tehnic din România. Un atractiv tur virtual se poate face aici.

Casa memorială Tudor Arghezi – Mărțișor / Camera Tudor Arghezi | Sursa imagine: Muzeul Literaturii Române, tur virtual

Muzeul Național al Literaturii Române, București. Muzeul cu un tezaur literar, unde sunt manuscrise, cărți vechi și rare, documente istorico-literare, obiecte personale și piese de mobilier care au aparținut scriitorilor români.
Muzeul are mai multe case memoriale și colecții ce pot fi vizitate virtual: Casa memorială „Liviu și Fanny Rebreanu”, Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa memorială „George și Agatha Bacovia”, Colecția „Ion Pillat”, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa memorială „Anton Pann”.

Muzeul de Istorie a României, București, are un muzeu virtual unde pot fi vizitate expoziții.

Muzeul Național Brukenthal, Sibiu. Este momentan închis, ca toate muzeele, dar oferă tururi virtuale și expoziții online.

O listă cu muzee din România ce oferă tururi virtuale a fost publicată de Institutul Național al Patrimoniului.

British Museum pe Google Arts & Culture

MUZEE DIN ALTE ȚĂRI

Google Arts & Culture a făcut parteneriate cu peste 2500 de muzee și galerii din lume pentru a aduce în casa oricui tururi virtuale și expoziții online de la câteva dintre cele mai faimoase muzee ale lumii.
Printre acestea: British Museum din Londra, Muzeul Van Gogh din Amsterdam, Guggenheim Museum din New York, National Gallery of Art, Washington, D.C., Musée d’Orsay din Paris, cu lucrări de Monet, Cézanne, Gauguin, Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană din Seul, Coreea de Sud, Galleria degli Uffizi din Florența, Italia.

Tur virtual în Versailles

Versailles, Franța. Aflat acum pe o suprafață de peste 800 de hectare, cu parc și grădini, domeniul Palatului Versailles a fost extins, reamenajat, renovat secole la rând, și a devenit una dintre cele mai somptuoase și pestrițe clădiri din lume. „Fostul domeniul al Regelui-Soare este un cocteil fabulos de extravaganță”, scrie TimeOut Franța. La ora când lumea întreagă e izolată, și Palatul Versailles se deschide pentru publicul de pretutindeni, tot cu un parteneriat Google Arts & Culture. Online și gratuit.

Sursa imagine: Pexels

CARTE

Câteva edituri românești nu au făcut doar reduceri la cărți, ci oferă acces la cărți în format electronic. Printre acestea, două dintre cele mai cunoscute edituri din România, Humanitas și Polirom au biblioteci virtuale, cu cărți ce pot fi descărcate fără să coste un leu.

Există de mulți ani website-uri ce oferă acces gratuit la zeci de mii de cărți, scrise sau traduse în diferite limbi. În aceste biblioteci virtuale cărțile pot fi citite fie online, fie pot fi descărcate, în formate diferite. Trei dintre cele mai bune și vaste website-uri de acest gen:

Project Gutenberg, cu peste 60.000 de ebook-uri, cărți intrate în domeniul public, adică au ieșit de sub drepturile de autor. Celor care caută e-cărți minuțios finisate – de la fonturile alese la corectură și până la întregul design – le recomand Standard Ebooks.

Internet archive susține că are, în prezent, peste 20 de milioane de cărți și texte – și numărul lor crește constant – ce pot fi citite sau descărcate gratuit.

Imagine de pe Digital Theatre

TEATRE & ALTE SPECTACOLE

Scena Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu s-a mutat online. De pe website sau pagina de facebook se pot urmări ce spectacole și evenimente sunt programate și transmise online.

Spectacolele Teatrului Ion Creangă se văd online, scrie pe pagina teatrului. Spectacolele se pot urmări pe pagina de facebook a teatrului, iar programul este aici.

Teatrul Bolshoi din Moscova s-a adaptat și oferă online înregistrări ale unor spectacole.

Spectacole de teatru românesc pot fi urmărite oricând pe o platformă dedicată teatrului online – e-theatrum. Accesul la spectacole – pentru copii și pentru părinți – este sub formă de abonament, lunar sau anual.

Acces, cu plată, „la cele mai bune producții de teatru din lume”, cum e prezentată platforma, este oferit de Digital Theatre.

Foto Cover – LumeaEOnline


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol