Site icon Editia de Dimineata

Peripețiile unui colonel rus care a cerut mită o mașină de spălat

Motto: “Nu e mită ca mașina/ Când recrutezi pentru Ucraina”

La Moscova, un colonel al Statului Major General, responsabil cu verificările din Comisariatele de Recrutare, a fost plasat în arest la domiciliu. A cerut mită unui comisar militar o mașină de spălat rufe.

Colonelul Ivan Mertvișcev nu a avut răbdare să ajungă pe frontul din Ucraina, să fure cu mâna lui mașina de spălat care i se cuvenea. Așa că a solicitat-o la Moscova, drept mită. Lucrurile, însă, s-au complicat îngrozitor.

Tribunalul militar de garnizoană din Moscova l-a plasat în arest la domiciliu pe colonelul Ivan Mertvișcev, ofițer al Departamentului principal de organizare și mobilizare din cadrul Statului Major al Forțelor Armate Ruse, responsabil de procesul de recrutare. El a fost acuzat că a luat mită sub forma unei mașini de spălat de la un comisar militar, potrivit Kommersant, citat de Meduza.

Potrivit ziarului, colonelul urma să efectueze în noiembrie o inspecție a comisariatului militar unit pentru districtul Ramenki. Cu o săptămână înainte de eveniment, colonelul l-a sunat pe comisarul militar și l-a avertizat în legătură cu inspecția.

În timpul conversației, Mertvișcev a lăsat să se înțeleagă că, potrivit informațiilor sale, lucrurile la biroul de înrolare militară „mergeau foarte prost” și că acest lucru, la rândul său, ar putea avea un impact negativ asupra viitoarei cariere a comisarului.

Foaie verde drum de fier/Mi te paște un trans-fer

Colonelul i-a propus comisarului militar să-i dea o mașină de spălat în valoare de cel puțin 70 de mii de ruble pentru a evita consecințele controlului (un produs de lux, peste 1.000 de euro). Comisarul s-a prefăcut că este de acord cu aceste condiții, apoi el însuși a depus un raport pentru șantaj la departamentul de contrainformații militare al FSB.

Forțele de ordine l-au reținut pe colonel când a ajuns să ridice mașina de spălat. Un dosar penal a fost deschis împotriva lui Mertvișcev în temeiul unui articol privind mita combinată cu șantajul. Ofițerul a pledat vinovat în totalitate.

Acum, acuzatul așteaptă audierea în instanță, în timp ce FSB a început și o verificare “din urmă”. O să vedem dacă procesul se va desfășura până la capăt, sau Mertvișcev va găsi o portiță deschisă, poate chiar o fereastră, la un etaj superior.

Exit mobile version