Site icon Editia de Dimineata

Permisul de conducere ar putea fi înlocuit, din 2030, de un cod QR, recunoscut în toată Uniunea Europeană

Șoferii s-ar putea legitima în faţa poliţiştilor prezentând un cod QR, care poate fi verificat şi recunoscut pe tot teritoriul Uniunii Europene. Este o propunere venită de la Bruxelles, care îşi doreşte, printre altele, să crească gradul de siguranţă pe drumurile publice.

Este propunerea venită din partea Comisiei Europene: aceea de a introduce permise de conducere digitale, care să poată fi verificate pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Acest permis va fi utilizat, cel puţin pentru o perioadă, în paralel cu un permis în format fizic, ca până în prezent, mai ales că sunt foarte mulţi cetăţeni care probabil nu au anumite abilităţi digitale.

Bruxelles-ul vine cu reguli noi și în privința procedurilor de reînnoire sau preschimbare a unui permis de conducere.

Toate aceste proceduri vor putea fi făcute online, așa că șoferul poate să își schimbe documentul fără să se prezinte fizic la vreun ghișeu.

Cei mai mulți șoferi par încântați de inițiativă, comentează stiri.tvr.ro.

După ce va fi reglementată întreaga procedură, statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să îşi pună la punct infrastructura digitală.

Vor fi folosite bazele de date existente şi se va dezvolta sistemul de utilizare şi de verificare a permiselor de conducere şi de către autorităţile de aplicare a legii.

Iniţiativa Comisiei Europene este, în momentul de faţă, la nivel de proiect. Până să devină lege, mai poate suferi o serie de modificări.

Exit mobile version