Site icon Editia de Dimineata

Persoanele care se înroșesc la față când consumă alcool au un risc genetic crescut de boală coronariană

Consumul de alcool, chiar şi în cantităţi reduse, la persoanele care au o variantă genetică asociată cu afecţiuni caracterizate prin disfuncţie endotelială, creşte suplimentar riscul de boală coronariană, conform unui studiu publicat în Science Translational Medicine. Polimorfismul genic ALDH2*2 scade activitatea enzimei alcool dehidrogenaza 2 (ALDH2) şi prezenţa sa determină vasodilataţie la consumul de alcool, rezultând în înroşirea feţei.

În studiu au fost descrise mecanismele moleculare şi celulare prin care varianta genică determină disfuncţie endotelială şi s-a arătat cum aceste efecte sunt accentuate de consumul de alcool şi ameliorate de empagliflozin, un medicament administrat la pacienţii cu diabet.

Boala coronariană este principala cauză de mortalitate la nivel mondial, determinând aproximativ 9 milioane de decese pe an, amintește raportudegarda.ro. Prevalenţa afecţiunii este în creştere, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi unui număr redus de strategii inovative implementate în materie de prevenție și tratament.

Multe controverse au apărut de-a lungul vremii în jurul consumului de alcool. Cel mai cunoscut mit asupra beneficiilor alcoolului pentru sănătate este cel legat de consumul unui pahar de vin roșu, seara.

Dar se pare că alcoolul, atunci când este ingerat, nu doar că nu este benefic, ci este dăunător, crescând nu doar riscul de boli cardiovasculare, ci și de cancer.

Un studiu publicat în jurnalul medical The Lancet a arătat că persoanele care beau mai mult de 100 ml de alcool pur pe săptămână sunt supuse la un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare fatale.

Pe de altă parte, Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) a atras atenția publicului larg asupra faptului că slab, moderat sau în cantități mari, consumul de alcool duce la creșterea riscului de a dezvolta mai multe tipuri de cancer. Între 5 și 6% dintre noile cancere apărute și decesele cauzate de cancer la nivel global sunt atribuite consumului de alcool.

Mai multe detalii, AICI

Exit mobile version