Site icon Editia de Dimineata

Peste 30.000 de fani vor cânta colinde pe stadionul lui Union Berlin

După doi ani de pauză din cauza pandemiei Covid-19, colindele vor răsuna din nou pe stadionul revelației din acest an a campionatului german, Union Berlin.

La prima ediție din 2003 au venit doar 89 de suporteri, dar fenomenul a căpătat cu trecerea timpului tot mai multă amploare. Datorită solicitărilor uriașe de a participa la eveniment, în anii dinaintea pandemiei,  clubul a trebuit să scoată bilete de intrare pe stadion.

În 2016, pe stadionul ”Alte Forsterei” din cartierul berlinez Kopenick s-a stabilit un nou record: 30.000 de fani au cântat colinde împreună, în condițiile în care capacitatea stadionului este de doar 21.700.

Cu opt săptămâni în urmă, evenimentul era deja ”sold out”. Anul acesta cererea de bilete a depășit 60.000. Nu doar din Berlin, ci și din toate colțurile Germaniei (chiar și fotbaliști ai altor echipe), dar și din Marea Britanie, Spania sau Asia, fanii se îngrămădesc să participe la acest eveniment până acum unic.

Momentul culminant al spectacolului este intonarea imnului echipei “Eisern Union – Uniunea de fier”, unul dintre cele frumoase din Germania.

Union Berlin a fost singura echipă din fosta RDG care s-a opus regimului comunist instaurat de Stasi (Securitatea germană) și nu s-a lăsat învinsă de echipa sistemului Dynamo Berlin.

Fanii au susținut mereu uniunea cu Germania de Vest și au fraternizat cu echipa Berlinului de Vest, Hertha BSC. La lovituri libere, fanii strigau din răsputeri: ”zidul trebuie să dispară”.

După unificare, presa și marketingul au reușit să învrăjbească cele două echipe, astfel încât imnul actual al echipei conține și versul: “Cine nu se va lăsa niciodată cumpărat de vest – Eisern Union”.

La începutul anilor 2000, Union era în pragul falimentului, însă fanii au donat sânge și au construit ei înșiși un nou stadion cu o capacitate mai mare, astfel încât încasările clubului să crească.

Prin diverse acțiuni, cum este și colindatul pe stadion, clubul a reușit să se repună pe picioare, a promovat în prima ligă și de câțiva ani joacă în cupele europene.

Exit mobile version