Site icon Editia de Dimineata

Peste 7.000 de români din afara granițelor au aplicat la Diaspora Start Up

Românii din afara granițelor care vor să își multiplice afacerile lor și în țara natală au la dispoziție două programe: Start-Up Nation și Diaspora Start-Up. Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, alături de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, derulează în acest moment noul program Start-Up Nation lansat în decembrie 2018.

Programul oferă finanțare pentru afaceri și este menit să-i încurajeze pe cât mai mulţi cetăţeni români din afara graniţelor să aplice alături de cetăţenii din ţară, pentru a derula o afacere.

“Sunt programe prin intermediul cărora susţinem reîntoarcerea în țară a celor care îşi doresc acest lucru. Pe Start-Up Nation 2017 am avut un număr important de cetăţeni din afara graniţelor care au aplicat, pentru că acest Start-Up Nation este dedicat atât românilor din ţară, cât şi românilor din afara graniţelor. Şi vreau să vă spun că în august 2018 chiar am vizitat câteva din afacerile românilor de pretutindeni care au aplicat pentru aceste proiecte şi care şi-au realizat afaceri de succes, afaceri de viitor. Încercăm alături de colegii de la Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat să promovăm toate aceste proiecte de succes pentru a-i încuraja şi pe alţii să aplice”, a declarant ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, la emisiunea Serviciul de noapte, realizată de Maria Țoghină și Ruxandra Săraru.

Un alt program care se adresează numai românilor din afara țării este Diaspora Start-Up, derulat prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene. Programul s-a dovedit a fi un succes în 2018, având în vedere numărul mare de români din afara granițelor care au aplicat, aproximativ 7.000 de cetățeni. Programul va continua și în 2019, în acest moment afându-se în faza de finalizare.

“Proiectul se află în curs de finalizare, de selecţie şi de implementare. La sfârşitul acestuia o să încercăm să promovăm aceste afaceri de succes şi aceşti oameni care au încercat să se întoarcă în ţară şi să mişte lucrurile, folosindu-se de tot ceea ce au învăţat ei în afara graniţelor“, a explicat ministrul Intotero, la Serviciul de noapte, emisiunea difuzată de Radio România Actualități.

Alte priorități ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni se referă la extinderea învățământului în limba română în afara granițelor și derularea unor campanii de promovare privind programele de finanțare adresare românilor aflați în străinătate și drepturile pe care aceștia le au în țările de reședință.

Exit mobile version