Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Peștera Coiba Mare și misterele din subteran

România este plină de locuri impresionante și minuni create de natură despre care prea mulți dintre noi nu am auzit vreodată. Un astfel de loc este bine ascuns în Munții Apuseni, mai exact în Județul Alba. În acestă zonă se află una dintre cele mai căutate provocări din întreaga lume, Peștera Coiba Mare. Cu o lungime totală a galeriilor de aproximativ patru kilometri, nisip fin și ape adânci în care se pot observa din loc în loc bușteni plutitori.

Sursă foto: descoperalocuri.ro

Chiar dacă peștera se poate vizita în orice perioadă a anului accesul este permis doar persoanelor care dispun de echipament special de speologie. Curajul și o sursă bună de lumină sunt cele mai importante la începutul călătoriei prin subteran. În schimb există posibilitatea ca accesul să fie complet interzis atunci când debitul râului Gărdișoara se află în creștere, acesta poate inunda peștera și drept urmare cei aflați în subteran să fie puși în situația de a nu reuși să ajungă la suprafață.

Sursă foto: wikipedia.org

Intrarea în peșteră se face printr-o scobitură de circa 74 de metri înălțime, iar peisajul mirific din exterior se află în opoziție cu posibilele pericole din Peștera Coliba Mare. În subteran există mai multe săli dintre care unele sunt foarte ușor de străbătut, iar despre altele se spune că nu au fost niciodată vizitate de ființa umană.

Sala Mare este dispusă sub forma unei pâlnii uriașe care odată cu înaintarea se îngustează. Aceasta este și cea mai vastă dintre toate sălile, pe ambele laturi având căi de acces către alte galerii. Legat de respectivele deschideri acestea nu sunt recomandate turiștilor întrucât crește gradul dificultăților.

Pentru cei fără frică de spații mici, după un târâș de aproximativ câțiva metri se poate ajunge în Sala Jeannel. Acesta este considerată un loc de odihnă, deoarece este foarte mare liniște. Din acest loc se înaintează către Sala Confluenței, o încăpere de mari dimensiuni.

Sursă foto: radiounirea.ro

După ce sunt traversate aceste zone un loc ieșit din comun își face apariția, o cascadă de circa trei metri înălțime și două lacuri de mari adâncime îi pun pe curioși sau exploratori din nou la încercare. Pentru majoritatea turiștilor aici ia sfârșit expediția din Peștera Coiba Mare, însă există și alții dornici de mai multă adrenalină care reușesc să ajungă până la Lacul Morții. Din acest loc nimeni, niciodată nu a putut să ajungă mai departe, întrucât apele și viiturile au strâns numeroși bușteni, dar și crengi de copac. Acestora nu li s-a putut face față nici cu barca și nici cu echipament de scafandru.

Sursă foto: radiounirea.ro

S-a descoperit cu ajutorul echipamentelor de specialitate că după traversarea acestei zone există încă 2, 5 kilometri de trasee, însă acestea nu au fost studiate niciodată. Din această cauză Peștera Coiba Mare rămâne până în prezent învăluită în mister. Mai multe echipe formate din speologi francezi, germani și finlandezi au venit la peșteră cu tone de echipamente în speranța de a încerca să cerceteze acest sector neexplorat, însă fără succes. Peștera Coiba Mare se află în clasamentul celor mai periculoase peșteri de pe întreg pământul.

Exit mobile version