Site icon Editia de Dimineata

Petrecerile de Anul Nou în stradă cu sute sau mii de oameni sunt interzise în contextul pandemiei. Starea de alertă se va prelungi

Apropierea Sărbătorilor determină autoritățile statelor lumii să ia măsuri pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Aproape simultan, joi seara, la București și la Paris se organizau conferințe de presă în care erau anunțate măsuri sanitare. La București, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, vorbea despre faptul că situaţia cu privire la răspândirea noului coronavirus nu este sub control şi România nu înregistrează o scădere consistentă a numărului de persoane infectate.

Petrecerile de Anul Nou în stradă, interzise

Petrecerile de Anul Nou în stradă cu sute sau mii de oameni sunt interzise în contextul pandemiei, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Gândiţi-vă că situaţia încă nu este sub control şi nu suntem într-o scădere sau o descreştere consistentă a numărului cazurilor”, a spus şeful DSU, citat de agerpres.ro.

Întrebat dacă vor avea voie românii să facă petreceri în stradă în noaptea dintre ani sau de Crăciun, Arafat a răspuns: „Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe, adică totul în limita limitărilor care au fost. Dacă vorbim de petreceri de sute de oameni, de mii de oameni în stradă, nu. Asta este clar că nu”.

Raed Arafat a adăugat că se menţine restricţia privind circulaţia pe timpul nopţii.

„Da. (…) Regulile sunt clare. Sunt făcute ca să diminueze contactul. Cei care nu respectă, cei care vor ieşi, cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol şi pe membrii familiilor lor în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acţiuni. Putem să ne bucurăm foarte bine şi de Anul Nou, dar respectând unele reguli în cursul acestui an”, a susţinut secretarul de stat în urma şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Tăiatul porcului, în pandemie

Despre tăiatul porcului, secretarul de stat a afirmat că nu este ‘scris nicăieri’ că această activitate este interzisă, dar a sfătuit să se evite mersul cu colindul.

„Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie – şi o înţeleg perfect, o înţelegem cu toţii perfect -, dar mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case”, a explicat Raed Arafat.

Vineri, la 10:00, ședință de guvern pentru aprobarea propunerilor CNSU

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus, joi, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie, păstrând măsurile existente în prezent, la care se adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi.

Arafat a precizat că vineri, la ora 10,00, va avea loc o şedinţă de guvern în care vor fi aprobate, printr-o hotărâre, propunerile adoptate în şedinţa CNSU.

În paralel, la Paris, premierul făcea anunțul

La Paris, însuși premierul Jean Castex le-a spus francezilor că vor putea sărbători Crăciunul în familie, dar i-a invitat să rămână acasă de Revelion, întrucât aceasta ”conţine toate ingredientele unui salt epidemic”, a explicat premierul.

Franţa va relaxa prudent restricţiile antiepidemice pe 15 decembrie prin eliminarea declaraţiilor pe proprie răspundere pentru deplasări, scrie 7sur7.be.

Dar va schimba regula, din 15 decembrie interdicțiile de circulație vor începe de la ora 20:00, nu 21:00, ca în prezent, din cauza situației sanitare. Această interdicție va fi controlată strict, cu posibilități limitate de derogare.

Seara de Crăciun

Jean Castex a anunțat că deplasările din seara de 24 decembrie vor fi acceptate, fără interdicții, și a recomandat ca reuniunile de familie de Crăciun să nu depășească șase adulți. Castex a recomandat și limitarea interacțiunilor cu alte persoane cu 5 zile înaintea unei întâlniri cu o persoană în vârstă sau vulnerabilă la coronavirus.

Cât despre așteptata redeschidere a muzeelor, cinematografelor și a teatrelor, aceasta se amână cu trei săptămâni, a anunțat Jean Castex.

Franţa a intrat în lockdown la sfârşitul lunii octombrie pentru a stăvili creşterea cazurilor de COVID-19. Preşedintele Emmanuel Macron a promis atunci o redeschidere a muzeelor, cinematografelor şi teatrelor începând cu 15 decembrie, dar cu condiţia ca media noilor cazuri de contaminare să scadă măcar până la circa 5.000 pe zi. Or, datele recente indică o medie de peste 11.000 de noi cazuri zilnice.

Ultimul Crăciun alături de bunici?

Și la Berlin îngrijorarea este mare. Cancelarul federal german Angela Merkel a îndemnat miercuri la introducerea de noi restricţii până la mijlocul lui ianuarie pe întreg teritoriul Germaniei, unde măsurile existente s-au dovedit insuficiente pentru a limita numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus.

”Numărul contactelor” între persoane „este prea ridicat, reducerea numărului de contacte este insuficientă”, a declarat Merkel.

Cancelarul federal consideră justificate propunerile unui grup de experţi ce vizează închiderea, cel mai târziu între Crăciun şi mijlocul lui ianuarie, a tuturor magazinelor nealimentare şi a şcolilor. Angela Merkel i-a îndemnat de asemenea pe germani să reducă la minim contactele sociale până de sărbători, evocând posibilitatea de a devansa începutul vacanţei şcolare.

„Trebuie să facem tot posibilul” pentru a evita „o avansare exponenţială” a numărului de cazuri, a declarat Merkel.

Angela Merkel a avut o pledoarie emoţionantă. Le-a cerut concetăţenilor săi să reducă întâlnirile înaintea sărbătorilor, mai ales dacă plănuiesc să-i viziteze pe vârstnici. Să evităm să avem ultimul Crăciun alături de bunici”, a spus cancelarul german.

Restricții la Berlin

Guvernul regional din Berlin a cerut joi încetarea oricărei activităţi comerciale la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lui ianuarie, cu excepţia supermarketurilor şi farmaciilor, ceea ce înseamnă o înăsprire a restricţiilor antiepidemice în locul aşteptatei relaxări a acestora în perioada sărbătorilor de iarnă.’

‘Evoluţia pandemiei de COVID-19 nu ne permite să ne gândim la relaxarea restricţiilor în vigoare, ci la înăsprirea lor”, a declarat primarul-guvernator al capitalei germane oraş-stat, Michael Muller. El a precizat că restricţiile preconizate ar urma să se aplice de pe 20 decembrie până cel mai devreme pe 10 ianuarie, dacă parlamentul regional va accepta această solicitare, care mai cuprinde şi prelungirea vacanţei şcolare tot până pe 10 ianuarie, scrie agerpres.ro.

Sursa foto: instantprint.co.uk

Exit mobile version