Site icon Editia de Dimineata

Pianistul Thurzo Zoltan din Oradea ţinteşte un record mondial. Ce are de făcut pentru asta

Un pianist din Oradea țintește un record mondial. Ca să-l câştige, Thurzo Zoltan trebuie să cânte şase zile şi şase nopţi fără întrerupere. Evident, la pian.

Concertul-maraton a început aseară în sala festivă a Universităţii Partium.

Pentru a-l duce la capăt, pianistul a renunţat la frac şi papion şi a optat pentru o ţinută lejeră.

Thurzo Zoltan face parte dintr-o familie de muzicieni cunoscuţi iar dorinţa lui cea mai mare este aceea de a înfiinţa la Oradea un muzeu al muzicii.

Pianistul Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea la data de 13 ianuarie 1983.

A început studiile muzicale la vârsta de cinci ani în orașul său natal, orientat de profesoara de pian Schmidt Magda. Peste un an (4 iunie 1989) deja a apărut la concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, ca elev a compozitoarei / profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea, și a profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes la secția de pian din cadrul Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională au fost supravegheate de către Pârvănescu Lucia respectiv Badea-Ficuţ Nicoleta. În 2006 a obținut diplomă de pianist / profesor de pian – ca student al lui Badea-Ficuţ Nicoleta.

Interpret, care pe timpul și după finalizarea studiilor are concerte în mod regulat la Oradea, precum și în alte orașe din România, respectiv în străinătate. Unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa.  În timpul studenției el a avut ocazia de a lucra cu maeștri renumiți precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.

Performanța, elanul, atitudinea sa muzicală sunt recunoscute ca solist și în orchestră de cameră. Numărul aparițiilor sale pe scenă se apropie de 1000. Este câștigătorul, premiatul a numeroase concursuri.

În anii 2006 și  2007 Primăria Oradea l-a nominalizat pentru Premiul de Excelență în categoria ”Tineri Artiști”.  La data de 22 ianuarie 2012., cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, i-a acordat premiul de Cultură Maghiară, drept recunoaștere a performanței sale.

Startul s-a dat marţi dimineaţă, la ora 8 fix, în sala festivă a Universităţii Creştine Partium, cu imnul României. Apoi, pianistul, care are şi cetăţenie maghiară, a cântat imnul Ungariei, după care și un cântec reformat, ca o formă de respect pentru gazdele lui de la Universitatea Partium.

„M-am îmbrăcat lejer, pentru prima oară la un concert”, a declarat artistul, înainte să înceapă să cânte, pentru BIHOREANUL. Îmbrăcat în jeanşi şi un pulover, Thurzó a recunoscut că are un „stres pozitiv” şi speră că asta îl va ajuta să reziste la concertul-maraton.

Prima noapte, cea mai grea

Pianistul a strâns în jurul lui o armată de voluntari, care-l vor însoţi în următoarele 6 zile şi 6 nopţi. Martorii vor „lucra” în ture de câte 8 ore, iar partenera de viaţă a artistului, Erika, şi câinele lor, Kira, vor fi cu el nonstop, încurajându-l. De asemenea, o specialistă în masaj, care l-a ajutat şi să se pregătească pentru acest maraton, va fi alături de el, pentru a-i oferi ajutor, la nevoie.

“Mă gândesc că prima noapte va fi cea mai grea. Dar dacă o să reuşesc cu brio şi o să am suport în spate, cu Erika şi echipa, o să trec cu bine. După două zile mă gândesc că va fi următorul moment greu, pentru că două zile de cântat în continuu necesită multă energie mentală şi fizică. După aceea o să mă culc, dar dacă am trecut de două zile jumate voi fi mult mai calm, voi şti că aproape am trecut de jumătate, şi mentalul lucrează. Voi vedea mai clar sfârşitul”, a mai spus artistul.

Exit mobile version