Site icon Editia de Dimineata

De la Piatra Neamț la Berlin. Povestea tinerei de 27 de ani din România care candidează pentru Bundestagul german VIDEO

Photo : Raluca Trăsnea

Photo : Raluca Trăsnea

Are 27 de ani, s-a născut la Piatra Neamț, unde și-a petrecut primii 13 ani din viață și mărturisește că încă din adolescență și-a dat seama cât de importantă este justiția socială. ”Mama mea, celibatară, a folosit libertățile conferite de Uniunea Europeană pentru a le da celor două fiice ale sale o șansă de a duce o viață mai bună, independentă și demnă”, spunea ea, chiar pe site-ul oficial. Este Ana-Maria Trăsnea. Acum din Berlin. Și încă nu o româncă oarecare din Berlin, ci candidata social-democraților din SPD pentru Bundestag.

S-a mutat la 13 ani din Piatra Neamț la Berlin, în 2007. Ani de zile nu i-a fost deloc ușor, la școală a trecut prin experiențe de bullying și discriminare. Acum candidează pentru Parlamentul german.

Berlin, cartierul Treptow-Köpenick în sud-estul capitalei germane, cu câteva zile înainte de alegeri: Ana-Maria Trăsnea, candidata Partidului Social-Democrat (SPD) din sector pentru parlamentul german, merge din ușă în ușă pe o strada laterală lângă o stație de tren regional și distribuie materiale electorale, scrie Deutsche Welle.

La 27 de ani este activă în politică de aproape un deceniu

Ana-Maria Trăsnea este una dintre cele mai remarcabile candidate pentru Bundestag din capitala germană. Are doar 27 de ani, dar este activă în politica comunală de aproape un deceniu.

Când am ajuns la Berlin mi-am dat seama că implicarea merită. Vocea tinerilor conta și avea valoare și am devenit și eu una dintre aceste voci puternice: pentru diversitate și toleranță, pentru o societate fără rasism, nici discriminare, pentru educație în spiritul democrației și prietenii internaționale. Dar nu m-am oprit la etapa școlii.

Jocurile Națiunilor Unite – cea mai mare reuniune internațională a tinerilor din cartiere – mi-au permis să îmi demonstrez competențele organizaționale și interculturale ca studentă și să cunosc procesul de lucru în organizațiile publice. 

În calitate de consilier de district, știu azi că astfel de proiecte sunt necesare pentru a apropia tinerii dincolo de frontierele valorii democrației și cooperării internaționale și pentru a le face Europa tangibilă”, spune ea în pagina oficială.

Ana-Maria Trăsnea este una dintre cele mai remarcabile candidate pentru Bundestag din capitala germană. Are doar 27 de ani, dar este activă în politica comunală de aproape un deceniu.

Mama ei lucra deja de mai mult timp la un restaurant. La început, Ana-Maria știa doar câteva cuvinte în germană. După un singur an de școală la Berlin a ajuns printre primii din clasă. La școală a trecut și prin experiențe de bullying și agresiuni rasiste. Cu toate acestea, tânăra spune astăzi: „Iubesc Germania. Aici toată lumea are o șansă, indiferent de origine și de condiția socială.”

Un copil al generației ‘Singur acasă’

Este povestea unui copil de imigrant dintr-o familie modestă, pentru care, în ciuda multor dificultăți, Germania a putut deveni o nouă patrie. Ana-Maria Trăsnea vrea să contribuie ca politician la dezvoltarea acestei țări. Nu este o poveste obișnuită, dar nici nu mai este una complet exotică. De aceea este și o poveste despre o Germanie nouă, mai deschisă, scrie Deutsche Welle.

Ana-Maria Trăsnea s-a născut în 1994 la Piatra Neamț. Orașul a pierdut, în ultimele decenii, din lipsa perspectivelor economice, aproape 40.000 de locuitori. Anul trecut, un ziar local a titrat: „Dezastrul economic în Neamț – efortul conjugat al politicienilor și al statului român”.

Mama ei a plecat din Piatra Neamț deja în anul 2002, la scurt timp după abrogarea regimului de vize pentru spațiul Schengen. Era divorțată și a găsit, în căutarea unei vieți mai bune pentru ea și cele două fiice, un loc de muncă la Berlin, în gastronomie.

Fetele au rămas la Piatra Neamț, îngrijite de o mătușă. Au trăit experiența euro-generației ‘Singur acasă’ timp de cinci ani de zile. Doar în vara anului 2007, Ana-Maria și sora ei s-au putut muta la mama lor la Berlin.

Bullying, discriminare și amenințări

Au locuit atunci, ca și acum, în Treptow-Köpenick. Când au sosit acolo, unele zone din cartier erau fiefuri ale neonaziștilor. La liceu, Ana-Maria n-a avut colegi care simpatizau deschis cu extremismul de dreapta, dar nici nu a fost binevenită ca străină.

„Începutul a fost, ca să zic așa… foarte intens.” Ana-Maria Trăsnea povestește cât de greu i-a fost când abia vorbea germana, dar și despre ambiția ei imensă, datorită căreia a devenit rapid una dintre cele mai bune eleve din clasă, motiv pentru care a fost apoi considerată tocilară. Era izolată, nu avea prieteni adevărați în timpul liceului.

„Am fost întrebată dacă părinții mei sunt ‘Sozialschmarotzer’, adică paraziți care primesc ajutor social pe nedrept și în mod fraudulos. În curtea școlii, alți elevi aruncau cu pietre după mine. Într-o seară, când am venit de la un curs de dans, am fost amenințată de șase băieți, care erau de extremă dreaptă. Am fugit într-o cafenea, din care a trebuit să mă scoată tatăl meu vitreg.”

Ana-Maria Trăsnea spune că a câștigat, treptat, respectul celor din jur prin modul deschis în care a vorbit despre rasism și discriminare la școală, „chiar dacă, pentru moment, am fost considerată o pârâcioasă”.

O carieră impresionantă

A intrat în Partidul Social-Democrat în 2013, tocmai când a dat examenele pentru bacalaureat. În opinia ei, SPD-ul este acel partid din Germania „care luptă cel mai mult ca să ai șansa la o viață demnă și decentă, indiferent de unde și din care categorie socială vii”.

După liceu, s-a înscris la studii culturale la Viadrina din Frankfurt/Odra, o universitate renumită din Germania, dar a lucrat în continuare ca voluntară în domeniul tineretului. Apoi, în 2016, la doar 22 de ani, a fost aleasă ca cea mai tânără deputată a consiliului sectorului Treptow-Köpenick.

Mai târziu, a lucrat în echipa ministrei pentru familie, Franziska Giffey. În prezent, face parte din departamentul pentru educație, tineret și familie din Senatul Berlinului. Iar acum candidează pentru parlamentul german – o carieră impresionantă.

Ana-Maria Trăsnea nu-și ascunde niciodată originea română. Pe site-ul ei de campanie scrie deja în propoziția a doua că s-a născut în România. Vorbește germană fără accent și fără erori. Dar când se prezintă cu numele ei, folosește întotdeauna pronunțarea corectă românească.

Întregul reportaj al celor de la Deutsche Welle, AICI

Sursa foto: Raluca Trăsnea
Exit mobile version