Site icon Editia de Dimineata

Pierderea mirosului în COVID-19 este diferită față de cea din răceala obișnuită

Pierderea mirosului care poate însoți maladia produsă de noul coronavirus, COVID-19, este unică și diferită de cea care însoțește răceala sau gripa obișnuită, spun cercetătorii europeni care au studiat manifestările pacienților.

Bruscă, severă

Când pacienții cu Covid-19 au pierdere de miros, aceasta tinde să fie bruscă și severă, explică o analiză BBC.

Majoritatea persoanelor simptomatice cu coronavirus încă pot respira liber și un alt lucru care îi diferențiază este pierderea gustului „adevărat”.

Simț anihilat

Nu este faptul că gustul lor este oarecum afectat, deoarece simțul mirosului lor este anihilat, spun cercetătorii în revista de rinologie (Rhinology). Pacienții cu coronavirus cu pierdere de gust nu pot diferenția între amar sau dulce.

Experții bănuiesc că acest lucru se datorează faptului că virusul atacă celulele nervoase care au legătură direct cu mirosul și senzația gustului.

Teste pe voluntari

Cercetătorul principal, Prof Carl Philpott, de la Universitatea East Anglia, a efectuat teste de miros și gust pe 30 de voluntari: 10 cu Covid-19, 10 cu răceli severe și 10 persoane sănătoase, fără simptome de răceală sau gripă.

Pierderea mirosului a fost mult mai profundă la cei cu Covid-19 care au fost mai puțin capabili să identifice mirosurile și nu au fost deloc în stare să discearnă gusturile amare sau dulci.

Caracteristici distincte

Prof. Philpott, care lucrează cu organizația de caritate Fifth Sense, care a fost înființată pentru a ajuta persoanele cu tulburări de miros și gust, a spus: „Se pare că există caracteristici distincte care diferențiază noul coronavirus de alte virusuri respiratorii.”

Acest lucru este foarte interesant, deoarece înseamnă că testele de miros și gust pot fi utilizate pentru a face diferența între pacienții cu Covid-19 și persoanele cu o gripă sau gripă obișnuită„.

Propriile teste de miros

El a spus că oamenii își pot face propriile teste de miros și gust acasă folosind produse precum cafea, usturoi, portocale sau lămâi și zahăr.

Prof. Philpott a subliniat că testele diagnostice ale gâtului și nasului sunt în continuare esențiale dacă cineva crede că ar putea avea coronavirus.

Simțurile mirosului și gustului revin în câteva săptămâni la majoritatea oamenilor care se vindecă de Covid, a adăugat el.

Terapii administrate pe nas

Prof. Andrew Lane, expert în probleme de nas și sinus la Universitatea Johns Hopkins din SUA, a studiat probe de țesut din partea din spate a nasului pentru a înțelege cum poate cauza coronavirusul pierderea mirosului și a publicat concluziile în European respiratory journal.

El și echipa sa au identificat niveluri extrem de ridicate ale unei enzime care era prezentă numai în zona nasului responsabilă de miros.

Enzima

Această enzimă, numită ACE-2 (enzima II de conversie a angiotensinei), este bănuită a fi „punctul de intrare” care permite coronavirusului să pătrundă în celulele corpului și să provoace o infecție.

Nasul este unul dintre locurile prin care Sars-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, intră în organism.

Teste suplimentare

Acum facem experimente suplimentare în laborator pentru a vedea dacă virusul folosește într-adevăr aceste celule pentru a accesa și a infecta organismul„, a spus prof Lane.

Dacă acest lucru se confirmă, este posibil să putem aborda infecția cu terapii antivirale administrate direct pe nas”, a adăugat el.

Exit mobile version