Site icon Editia de Dimineata

Un site de recunoaștere facială poate transforma pe oricine în detectiv

Site-ul de recunoaștere facială PimEyes este unul dintre cele mai capabile instrumente de căutare a fețelor de pe planetă. În mai puțin de o secundă, el poate scana peste 900 de milioane de imagini de pe Internet și poate găsi potriviri cu o precizie uimitoare. Dar trăsătura sa cea mai distinctivă este că oricine îl poate folosi. În timp ce majoritatea instrumentelor de recunoaștere facială sunt rezervate poliției sau guvernului, PimEyes este deschis pentru public.

Oamenii pun zilnic online milioane de fotografii, fără să se gândească la modul în care ar putea fi folosite aceste imagini. Cel mai grav este că părinții publică poze cu copiii lor, la diverse vârste, fără să știe că nu vor mai putea elimina niciodată acele imagini, nici chiar dacă le șterg.

Recunoașterea facială a devenit un instrument de anchetă din ce în ce mai răspândit pentru autoritățile guvernamentale și forțele de ordine; aeroporturile , magazinele și școlile o folosesc, de asemenea, pentru a verifica identitatea vizitatorilor și pentru a spori securitatea. Dar PimEyes a făcut mai ușor ca niciodată accesul publicului larg la puterea sa de inteligență artificială: atunci când un utilizator încarcă o fotografie a feței cuiva, site-ul va returna un catalog de imagini legate de alte locuri în care persoana respectivă apare online, inclusiv în videoclipuri vechi, știri, albume foto și bloguri personale.

La vânătoare de fețe

Rezultatele căutării nu includ nume exacte, dar oferă detalii. PimEyes spune în „manifestul ” său online că el consideră că a căuta fața online ar trebui să fie un drept fundamental al omului deschis oricui, nu doar corporațiilor și guvernelor. PimEyes vinde abonamente persoanelor care doresc să afle unde au fost postate online fotografiile lor sau să fie avertizate când sunt postate în altă parte.

Compania s-a apărat împotriva criticilor și a legilor privind confidențialitatea datelor, cum ar fi GDPR, care restricționează utilizarea recunoașterii faciale. PimEyes spune că numai pozele proprii ar trebui căutate, dar aplică această regulă cu o singură casetă de selecție. Compania nu are alte reguli pentru a împiedica pe cineva să scotocească pe Web imaginile altcuiva.

Majoritatea instrumentelor de recunoaștere facială, cum ar fi Clearview AI, caută potriviri cu o imagine printre fotografii într-o bază de date uriașă. Dar PimEyes funcționează mai mult ca Google, folosind roboți cunoscuți sub numele de „păianjeni” pentru a naviga pe web, căutând fotografii ale fețelor și apoi înregistrând aceste imagini sub formă de cod numeric. Dacă ulterior instrumentului de căutare i se afișează o fotografie care seamănă cu una dintre aceste imagini, acesta va returna un link direct către locul în care poate fi găsită imaginea.

Exit mobile version