Site icon Editia de Dimineata

Placă informativă inscripţionată cu numele personalităţilor româneşti, inaugurată la Cimitirul Bellu

O nouă placă informativă inscripţionată cu numele celor mai importante personalităţi ale culturii româneşti a fost inaugurată marţi la Cimitirul Bellu din Bucureşti.

Placa informativă a fost executată la iniţiativa şi cu suportul financiar oferit de Ambasada Republicii Federale Germania în România, relatează basilica.ro.

Patriarhia Română a fost reprezentată la eveniment de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, care a oficiat o slujbă de pomenire pentru toţi cei înmormântaţi în cimitirul Bellu.

Cord Meier‑Klodt, Ambasadorul Germaniei în România, a precizat că evenimentul este un moment special şi emoţionant pentru el şi soţia lui.

„Pentru noi, este vorba de un ultim proiect după patru ani și jumătate minunați în această țară frumoasă. L‑am dedicat comemorării unor personalități din bogatul patrimoniu cultural și intelectual care ne‑a legat puternic de România atât pe mine, cât și pe soția mea”.

„Este vorba despre o mică poveste de dragoste născută din propria mea descoperire a tradiției muzicale românești, muzica clasică, dar și muzica populară, șansonetele și romanțele cântate de mari artiști precum Jean Mascopol, Cristian Vasile sau Zavaidoc, mai ales pe marile artiste, și anume Maria Tănase sau Ioana Radu. Mărturisesc că m‑am îndrăgostit în special de Ioana Radu, de interpretarea sa simplă, dar foarte cuceritoare a romanțelor”.

„Când i‑am relatat ulterior soției mele această mică aventură, i‑a venit spontan o idee: de ce nu transform această poveste într‑un proiect cultural al ambasadei. Un proiect dedicat actualizării și înnoirii acestui panou informativ pentru a le facilita viitorilor vizitatori și admiratori să se încline la mormântul personalităților lor favorite aici, în acest adevărat Père Lachaise de București”.

La inaugurare au participat reprezentaţi ai autorităţilor de stat şi ai altor instituţii, membri ai Academiei Române, ş.a.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Exit mobile version