Site icon Editia de Dimineata

Plăcuțele de înmatriculare românești se schimbă

Un proiect de hotărâre de Guvern modifică unele norme de aplicare a Codului Rutier cu scopul de a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate din străinătate. Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre care aduce modificări normelor de aplicare a Codului Rutier.

Scopul principal este de a clarifica interdicția de înmatriculare a vehiculelor furate în străinătate. În plus, actul normativ introduce numerele de înmatriculare la primării, cu indicativ format din cifre, în locul abrevierii denumirilor localităților, pentru o mai bună identificare în trafic.

În plus, conform noilor norme, permisul internațional de conducere ar putea fi eliberat și de Direcția Permise de Conducere și Înmatriculări, nu doar de asociația Automobil Club Român.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a inițiat un proiect de hotărâre de Guvern care a fost votat în ședința de vineri. Acesta adaugă modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice). Scopul principal al noii legi este de a extinde cadrul legal referitor la interdicția înmatriculării unor vehicule și de a reglementa condițiile de emitere a permisului de conducere internațional.

Mașinile furate din străinătate nu vor mai putea fi înmatriculate

În conformitate cu legislația atuală, interdicția de înmatriculare a autovehiculelor sau remorcilor poate fi impusă doar dacă îndeplinesc două condiții. Acestea includ raportarea furtului vehiculului sau remorcii atât în România, cât și în străinătate și punerea acestora sub urmărire de către Inspectoratul General al Poliției Române.

În prezent, multe dintre autoturismele furate în afara țării, dar aduse în România în vederea înmatriculării, nu sunt reclamate autorităților române, fapt care, susține MAI, ”ar putea conduce la concluzia că interdicția (de înmatriculare – n.r.) nu este aplicabilă și vehiculelor date în urmărire la nivel internațional de către autoritățile competente ale altor state”.

Actuala formulă legislativă putea fi interpretată în sensul că sunt excluse de la interdicția înmatriculării vehiculele care se încadrează doar într-una dintre situațiile menționate, iar propunerea de modificare a normelor actuale vine să corecteze această scăpare, scrie avocatnet.ro. ”Autovehiculele și remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate, precum și cele date în urmărire de către structurile Poliției Române ori de către autoritățile altor state, nu se înmatriculează”, se specifică în textul hotărârii.

Noi plăcuțe de înmatriculare de la primării, numai cu cifre

În cadrul noilor prevederi, se vor modifica normele referitoare la numerele de înregistrare locală ale vehiculelor lente (cele cu numere galbene). Culoarea distinctivă a acestora va rămâne neschimbată, însă, în locul abrevierii denumirii localității, care poate fi dificil de recunoscut în trafic, se vor utiliza noile numere de înregistrare care vor include un indicativ format din cifre. Stabilirea acestui indicativ se va face ulterior prin ordin emis de ministrul afacerilor interne.

Vehiculele vizate sunt tramvaiele, troleibuzele, mopedele, mașinile și utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcții, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum și vehiculele cu tracțiune animală se înregistrează de către consiliile locale.

De asemenea, documentul propune ca plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor înregistrate la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Protecție și Pază și, după caz, la Serviciul Român de Informații să se compună din abrevierea denumirii instituției, scrisă cu litere majuscule și dintr-un număr de ordine.

Vechile numere de înmatriculare ar urma să fie valabile până la radierea autovehiculelor care le folosesc.

Permisul internațional de conducere va fi eliberat de ACR, dar și de DPCI

Proiectul hotărârii de Guvern adoptată astăzi propune și modificarea regimului de eliberare a permisului internațional de conducere (PIC), acordând drept de eliberare a acestui document și Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DPCI) din cadrul MAI.

În momentul de față, singura autoritate care poate elibera PIC este Automobil Club Român (ACR). Textul propunerii legislative precizează că ”dispozițiile prezentului alineat nu aduc atingere activității de emitere a permisului de conducere internațional de către asociațiile autorizate în acest scop”, astfel încât, odată cu modificarea adoptată de Guvern, atât Direcția MAI, cât și ACR pot elibera un astfel de permis.

Permisul Internațional de Conducere (PIC) se eliberează persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în 7 limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

PIC scutește posesorul său de a purta asupra sa pe teritoriul străin o traducere legalizată a Permisului Național de Conducere, în 7 limbi de circulație internațională (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) sau de transcriere a acestuia în caracterele limbii naționale ale statului respectiv. În caz contrar, conducătorul auto poate fi obligat de organele de poliție să caute un traducător autorizat și să realizeze această traducere pe teritoriul statului respectiv, contra unei taxe considerabile, la care se adaugă taxa notarială de legalizare.

Exit mobile version