Site icon Editia de Dimineata

Poate hacking-ul să fie etic? INTERVIU Tânăr antreprenor, despre reputația IT-iștilor români, siguranță cibernetică și cum se poate dezvolta țara noastră

hackeri

hackeri

IT-iștii români produc peste 4 miliarde de euro anual. Tot mai mulți tineri aleg să facă trecerea de la jocuri pe calculator la joburi pe calculator, fiind atrași de salariile consistente din domeniul IT.

Alexandru Ciachir are 30 de ani și este unul din membrii fondatori al proiectului Hack the Zone, alături de Valentin Virtejanu.

Încercând să aflăm cu ce se confruntă un tânăr care vrea să reușească în domeniul IT, am vorbit cu Alex despre primul contact cu un calculator, reputația IT-iștilor români în lume și cum poate deveni hacking-ul etic.

Primul contact cu un calculator

Fără să știe că o să facă o carieră în domeniul IT, părinții lui Alex îl îndemnau să limiteze timpul petrecut la calculator. „Primul meu contact cu un calculator a fost prin clasa a IV-a, cred, mergeam cu fratele meu la Internet Cafe. Părinții noștri ne-au oferit accessul la un calculator câțiva ani mai târziu, când ne-au luat primul PC. Niciodată nu era timp suficient din punctul meu de vedere petrecut la caculator, însă părinții noștri ne limitau și ne cereau să mai «punem mâna și pe carte».”, povestește Alex zâmbind.

Alex, alături de fratele cu care se „bătea” pentru acces la calculator

Gamer în copilărie

Alex a fost un „gamer” înrăit. „Am fost prins în lumea jocurilor până la vârsta de 14 ani. Am fost efectiv captiv în lumea jocurilor pe PC. Însă, într-o zi am luat decizia să mă ridic de la PC, și am zis că este suficient. Am început să învăț orice aș putea să fac cu un calculator. Am studiat la Facultatea de Matematică– Informatică din cadrul Universitatății din Pitești, iar în continuare studiez pentru diverse certificări în domeniul de specialitate, IT Security.”, spune IT-istul.

De la șters calculatoare de praf la securitate IT

Pentru a ajunge în poziția pe care o viza, Alex să lucreze în orice poziție în preajma unui calculator. „Am plecat de jos, am curățat calculatoare de praf, într-un service de calculatoare din Râmnicu Vâlcea și ulterior am ajuns să am în București diverse funcții: System Administrator, Technical Support Engineer, Security System Adviser. Am avut o activitate diversificată până mi-am găsit zona mea dorită și mult râvnită de la 14 ani, IT Security. În acest moment, sunt orientat către proiectul nostru, iar pentru asta punem la bătaie toată energia și pasiunea noastră.”, spune Alex.

Alex Ciachir

Cum poate să fie hacking-ul etic

Influențați de cultura cinematografică, mulți cred că hacking-ul este, prin definiție, ceva negativ. Alex vrea să promoveze în România conceptul de „hacking etic”. „Poate să fie un lucru foarte periculos, într-adevar. Putem să discutăm ore întregi pe tema aceasta, totul ține de informare. În România, nu exista o informare clară în ceea ce reprezintă următoarele: Hacker, Virus, IT Security. Ar trebui să avem o viziune mai clară despre ce se întamplă aici și ce înseamnă fiecare, acel minim de cunoștințe contează foarte mult. Filmele sau diversele acticole scrise de mass-media, sunt concepute în așa fel încât să vândă anumite idei sau viziuni. Când spunem «hacking», ne gândim la o persoană sau o echipă anume care reușește să obțină acces în diferite calculatoare, servere sau baze de date, fara autorizație. Diferenta se face în felul următor: Ethical Hacking (White Hat) este realizat în scop benefic și te ajută să înțelegi unde ai probleme în compania ta, iar oamenii ce fac hacking doar cu scopul de a face rău sunt non-ethical (Black Hat).”, explică hacker-ul etic.

Vrei să înțelegi cum gândește un „atacator cibernetic”?

Pe 17 și 18 octombrie, toți cei interesați să afle care este senzația simulării unui atac cibernetic pot participa la Hack The Zone Conference & Challenges, eveniment despre care Alex spune că te poate ajuta să înțelegi cum gândește un „atacator cibernetic”. „Toate evenimentele ce se desfașoară în acest moment în Romania, dar și în Europa, organizează niște mici competiții în cadrul spațiului de la evenimentele lor. Acele mici provocări/competiții (CTF – Capture the Flag), sunt făcute în zona desfașurării evenimentului. Competiția noastră, organizată de noi, se desfașoară în diferite puncte Geo-Location din București, și noi venim cu zona dinamică, interacțiune și mister. Acest concept oferă o altă perspectivă și te ajută să înțelegi cum gândește un «atacator cibernetic».”, explică Alex.

Alex, iubitor de animale

„Punem România pe harta Europei”

Alex crede că prin organizarea acestui eveniment, România ajunge pe harta Europei în domeniul IT. „Echipa noastră a decis să organizeze în România acest eveniment pentru a pune un accent si mai ridicat despre securitatea cibernetică și cât de importantă este această componentă în viața de zi cu zi. Competiția noastră are rolul de a te scoate din zona de confort și să interacționezi în lumea reală. Noi vrem să rupem rutina din care și noi facem parte. Pentru prima dată în Europa, plasăm provocări în diferite puncte geo-location. Prin ce am gândit și ne-am propus noi, pot să zic că punem România pe harta Europei.”, crede IT-istul.

IT-iștii români, bine văzuți în întreaga lume

Alex este încântat că face parte din comunitatea IT-iștilor români, foarte apreciată la nivel internațional. „Suntem foarte apreciați și căutați. A fost o explozie a tehnologiei în România, iar acest lucru a atras și o multitudine de companii internaționale ce au facilitat dezvoltarea angajaților. Tind să cred despre noi, din ce în ce mai mult, că suntem oameni ce prind repede și învață foarte repede anumite lucruri, iar acest lucru se vede cu ochiul liber.”, explică Alex.

Tinerii IT-iști, șansa României de a se dezvolta

Alex crede că tinerii IT-iști au un potențial enorm și pot ajuta România să se dezvolte. „În acest moment sunt foarte multe companii internaționale în România, iar tinerii au o sansă clară, chiar mai mare decât am avut eu. România se poate dezvolta din punct de vedere informatic, iar programatorii sau oamenii din domeniul IT&C, se îndreaptă catre foarte multe proiecte de tip Start-Up. Curaj există, șansă există, încredere există, așa că există un potențial enorm de dezvoltare a României.”, spune Alex, încrezător în viitorul țării noastre.

Vrea să se întoarcă acasă

Deși este recunoscător pentru toate oportunitățile din București, Alex visează la clipa în care o să se întoarcă în Râmnicu Vâlcea, orașul în care a copilărit. „Locuiesc în București de aproximativ 9 ani. București este un oraș dinamic. A fost rampa mea de lansare. Aici am reușit să cresc și am reușit să mă maturizez, dar visez la ziua în care mă întorc acasă, în Râmnicu Vâlcea.”, explică IT-istul.

Surse fotografii: WCCF Tech |Wired|PlayTech|Național

Exit mobile version