Site icon Editia de Dimineata

Poate nu-i destulă moarte? Veniturile totale ale celor mai mari companii de armament din lume au scăzut anul acesta

Un titlu care, la prima vedere, pare paradoxal. Cu două războaie mari în desfășurare, cu moarte la tot pasul, iată că veniturile totale ale marilor companii de armament sunt în scădere în 2023. Poate nu-i suficientă moarte pe planeta noastră? Poate mai lipsește un conflict? Totul ține de calcule reci.

Un institut de cercetare şi analiză din Suedia a anunţat că veniturile totale ale celor mai mari companii de armament din lume au scăzut cu 3,5% în 2023, în ciuda invaziei la scară largă lansate de Rusia în Ucraina.

Conform BBC, Institutul Internaţional pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a subliniat că reducerea veniturilor este explicată în principal restanţelor în ce priveşte onorarea comenzilor şi dificultăţilor cu care s-au confruntat unii mari producători în accelerarea producţiei de armament.

SIPRI a mai spus că, în 2022, cele mai mari 100 de companii de armament din lume au vândut arme şi servicii militare în valoare totală de aproape 600 de miliarde de dolari, jumătate dintre venituri fiind ale unor companii americane. Companiile din China, a doua ţară semnificativă în ce priveşte producţia de armament, au atras 18% din veniturile globale.

SIPRI a subliniat că India, China şi Turcia se numără printre ţările care depun eforturi pentru a-şi acoperi cu producţie internă industria de apărare.

Pentru un al doilea an consecutiv, veniturile combinate ale companiilor de armament din Asia şi Oceania le-au depăşit pe cele ale companiilor de apărare din Europa.

Foto: Arhivă / RRA / Ilie Pintea

Exit mobile version