Site icon Editia de Dimineata

Poate știrea începutului de an în Ucraina: Statele Unite vor trimite 50 de IFV-uri Bradley. Germania plusează cu un sistem Patriot

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că se ia în considerare trimiterea de vehicule de luptă Bradley în Ucraina pentru a ajuta această țară să lupte împotriva invaziei Rusiei, scrie Reuters.

Armata Statelor Unite are mii de Bradley, ceea ce ar putea oferi ucrainenilor mai multă putere de foc pe câmpul de luptă. Cu toate acestea, mișcarea lui Biden nu se rezumă la trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina, ceea ce ucrainenii au solicitat.

Biden nu a declarat câte unități ar putea trimite în Ucraina, însă anumite surse au înaintat numărul de 50 de bucăți. Posibil să fie mai multe.

De ce este știrea această atât de importantă?

Pentru că deși ucrainenii cer Abrams (care este un tanc principal) și primesc, totuși, Bradley (un IFV – Infantery Fighting Vehicle).

Teoretic, Bradley este un transportor de trupe, omolog celor de fabricație sovietică BTR sau BMP (sau Piranha V, dacă doriți o comparație cu vehicolul fabricat în România) folosite intens pe front. Dar sunt total în altă ligă. Bradley se poate bate de la egal la egal cu un tanc, este rapid, bine înarmat și are un blindaj destul de rezistent. În timpul Războiului din Golf, Bradley a distrus mai multe tancuri principale de luptă irakiene (despre care știm că erau de proveniență sovietică) decât tancurile americane M1 Abrams. Majoritatea echipajelor de pe Bradley au reușit să scape cu viață, chiar când IFV-ul a fost lovit.

Ce spune un general american care a fost comandant pe astfel de blindate?

Generalul american Mark Hertling a a fost comandant de Bradley în „Furtună în deșert”. „Așa cum am spus acum câteva zile, am fost comandant de Brad (Bradley) în Desert Storm. Brad-ul (sau IFV/CFV) NU este un tanc, dar poate fi un ucigaș de tancuri… și un transportor de trupe”.

Și UK se gândește să trimită tancuri

Furnizarea de tancuri poate face parte din „următoarea fază” a transferurilor de arme către Ucraina, a declarat ministrul britanic de Externe James Cleverly, citat de The Guardian și Sky News.

„Am furnizat tipul de echipament militar capabil să dea o lovitură decisivă țintelor rusești la distanță. Vom continua să vorbim cu ucrainenii despre ceea ce au nevoie pentru următoarea fază și vom continua să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a ne asigura că le oferim. Tancurile ar putea face parte din asta. De unde vin, ce aliați le furnizează, este ceva la care, desigur, lucrăm în coordonare unii cu ceilalți”, a spus ministrul britanic, răspunzând unei întrebări.

Germania:  o baterie Patriot

Și Germania propune lucruri interesante. A anunțat că va furniza vehicule de luptă pentru infanterie Marder, dar și o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, în urma donației Washingtonului de luna trecută.

 

 

Exit mobile version