Site icon Editia de Dimineata

Poliomielita este aproape eradicată, dar dacă reapare?

Imaginați-vă că suntem în anul 2040, iar omenirea a sărbătorit 10 ani de la eradicarea poliomielitei.

Acest lucru ar însemna în mod firesc că atât publicul larg, cât și profesioniștii au fost mulțumiți, iar campania care avea drept scop eliminarea poliomielitei, împreună cu programul de vaccinare, se estompează treptat.

Pare un subiect încheiat. Totuși, într-una dintre țările devastate de conflictele unui război de lungă durată, apare cazul unui copil care dezvoltă paralizie, cauzată de poliomielită, scrie publicația Zdravotnický deník din Republica Cehă.

Pe fondul unui număr de cazuri în creștere, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face apel la statele membre pentru asistență în implementarea programelor de vaccinare de urgență.

Din păcate, există foarte puține vaccinuri disponibile și foarte puțini profesioniști din domeniul sănătății au experiență directă cu poliomielita.

În scurt timp, apar zeci de mii de noi cazuri printre milioanele de oameni care nu au fost niciodată vaccinați împotriva acestei infecții.

Este doar unul dintre posibilele scenarii pe care omenirea trebuie să le aibă în vedere, în eforturile continue de eradicare a poliomielitei.

O nouă analiză publicată în revista Nature se concentrează pe progresele înregistrate în procesul de eradicare a poliomielitei și pe provocările viitoare, inclusiv pe necesitatea de a fi vigilenți în legătură cu orice potențială reapariție a virusului.

Asta implică monitorizarea cazurilor de paralizie și efectuarea de analize ale apelor uzate, pentru depistarea prezenței virusurilor poliomielitei.

Este, de asemenea, nevoie să existe permanent un nivel ridicat de acoperire a vaccinării. Din 1988, potrivit OMS, în primul rând datorită eforturilor de vaccinare, numărul cazurilor de poliomielită a scăzut cu 99% la nivel mondial.

Exit mobile version