Site icon Editia de Dimineata

Politico: Elon Musk are noi super-fani: Rusia, China și Statul Islamic

După ce cel mai bogat om din lume a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, oficiali și jurnaliști conectați la Rusia și China – și chiar și unii jihadiști – l-au îndemnat să ridice restricțiile privind utilizarea platformei de către aceștia.

Până acum, rugămințile lor au au fost în van. Însă solicitările repetate – inclusiv din partea unor personalități precum Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe – fac parte din eforturile acestor persoane de a se folosi de achiziția lui Musk ca de o șansă de a reveni pe Twitter, scrie TVR.

Grupurile de extremă-dreapta din Occident au anunțat deja că intrarea în posesia lui Musk este un semnal că pot posta online conținut plin de ură.

Acum, conturile Twitter susținute de statul rus și chinez au preluat același argument al libertății de exprimare, cerând platformei să le restabilească, să elimine etichetele care identifică aceste conturi ca fiind legate de regimurile de la Beijing sau Moscova și să le permită să posteze mai liber, inclusiv pe subiecte fierbinți precum războiul din Ucraina.

Un reprezentant al Twitter nu a răspuns la o solicitare Politico de face comentarii. Compania a declarat anterior că politicile sale cu privire la conținutul care incită la ură online nu s-au schimbat de la preluarea lui Musk.

Presiunea este un prim test crucial al voinței lui Musk de a-și supraveghea noua platformă. Există deja temeri tot mai mari că, sub conducerea sa, Twitter ar putea fi remodelat pentru a deveni un loc mai toxic pentru dezbaterea politică – și, eventual, chiar să incite la o creștere a extremismului violent sau a interferențelor străine în democrațiile occidentale.

Reapariția interesului din partea conturilor susținute de stat și a celor jihadiste vine în contextul în care Twitter trece printr-o schimbare fundamentală sub conducerea lui Musk. Miliardarul de origine sud-africană a concediat jumătate dintre angajații companiei, inclusiv mulți dintre cei care ocupau funcții de conducere în domeniul politicilor publice și al moderării conținutului, notează Politico.

După ce forțele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, Uniunea Europeană a impus sancțiuni care au interzis conținutul de la posturi precum RT și Sputnik, o măsură care a forțat Twitter să adopte propriile restricții, pe care le-a extins dincolo de granițele blocului comunitar. Acum, personaje de rang înalt de la RT – și oficiali de la Kremlin – cer ca Musk să ridice aceste măsuri.

Margarita Simonian, redactorul-șef al RT, și alți jurnaliști ai postului, i-au trimis mesaje lui Musk în zilele dinaintea și după achiziție pentru a-l îndemna să pună capăt așa-numitelor „interdicții din umbră”. Aceste restricții includ faptul că conținutul RT nu apare atunci când oamenii tastează în secțiunea de căutări de pe Twitter.

„Elon Musk, din moment ce ești în favoarea libertății de exprimare, poate ai putea să ridici restricțiile impuse conturilor RT și Sputnik și să elimini interdicția din umbră și de pe al meu?”, a scris Simonian pe Twitter.

George Galloway, un fost politician britanic care în prezent prezintă o emisiune pe RT, i-a cerut lui Musk să elimine eticheta de „media afiliată statului rus” care i-a fost pusă pe cont.

Conturile chinezești au sărit, de asemenea, la bătaie. Deși Beijingul blochează Twitter pentru publicul său intern, oficialii și mass-media de stat au folosit în mod repetat platforma pentru a răspândi propagandă și a ataca alți utilizatori care critică Partidul Comunist Chinez.

În august 2020, Twitter a început să eticheteze aceste conturi ca fiind afiliate statului și, de atunci, au înregistrat o scădere semnificativă a implicării, inclusiv a numărului de like-uri și share-uri, potrivit unei analize realizate de China Media Project, un grup de cercetare de la Universitatea din Hong Kong.

Încă de când Musk a cumpărat Twitter, oficialii chinezi și jurnaliștii susținuți de stat l-au îndemnat să-și respecte convingerile în materie de libertatea exprimării. El trebuie să „elimine toate acele politici discriminatorii McCarthyiste” pentru conturile chinezești, potrivit unei postări pe Twitter a lui Chen Weihua, șeful biroului european al ziarului de stat China Daily.

Nu este vorba doar de guvernele autoritare. Susținătorii Statului Islamic fac, de asemenea, presiuni pentru a reveni pe platformă.

În cadrul comunităților jihadiste online, preluarea Twitter de către Musk a fost salutată ca o oportunitate de a reveni la treabă, subliniază Politico.

Înainte de 2015, conturile legate de Statul Islamic au postat fără discernământ, inclusiv videoclipuri și imagini cu decapitări și alte acte de violență. În ultimii șapte ani, instrumentele de moderare a conținutului de pe Twitter au forțat astfel de activități să se ascundă.

Cu toate acestea, numărul de conturi afiliate Statului Islamic pe Twitter a înregistrat o creștere bruscă, comparativ cu perioada anterioară achiziționării de către Musk. Utilizatorii Twitter care au legătură cu Statul Islamic au organizat, de asemenea, așa-numitele Twitter Spaces sau conversații vocale online, cel puțin una dintre sesiuni fiind intitulată „Califatul islamic rămâne și se extinde”.

Yoel Roth, șeful departamentului de siguranță și integritate de la Twitter, a declarat că politicile companiei față de conținutul care incită la ură și față de așa-numiții troli online nu s-au schimbat de la preluarea lui Musk. „Capacitățile de moderare de bază” ale Twitter nu au fost împiedicate de recentele concedieri, a adăugat Roth.

Nu toată lumea este convinsă de asta. „Prin schimbarea gărzii, se pare că conturile Statului Islamic au devenit mai îndrăznețe”, potrivit lui Moustafa Ayad, director executiv pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia la Institutul pentru Dialog Strategic, un think tank care urmărește extremismul online. „Dacă îi faci pe ceilalți să simtă că grupul s-a întors, se creează în cele din urmă un sentiment de ușurare sau că este în regulă să postezi din nou ca Stat Islamic.”

Exit mobile version