Site icon Editia de Dimineata

Polonia a interzis băuturile energizante pentru copii. Model de urmat pentru România?

Începând cu 1 ianuarie, în Polonia, copiii și tinerii nu pot cumpăra băuturi energizante din magazine, în școli și de la automate.

Legislația aferentă a fost aprobată de guvernul anterior, de dreapta. Medicii și experții au spus că, dintr-o anumită privință, a fost o decizie bună.

„Dozele mici de cofeină pot fi considerate sigure în perioada adolescenței, însă este greu de spus cum afectează organismul în curs de dezvoltare un asemenea de cocktail de substanțe stimulatoare, mai ales dacă adolescenții le consumă frecvent.

De exemplu, există un risc crescut de probleme legate de somn, anxietate, aritmii, dureri de cap puternice și afecțiuni ale sistemului digestiv”, a spus dieteticianul și specialistul în nutriția copiilor și tinerilor, Dr. Małgorzata Jackowska, citată de săptămânalul Newsweek Polska.

Experții au avertizat că noua legislație nu a pus capăt industriei băuturilor energizante din Polonia, iar principalii fabricanți ai acestui produs vor încerca să găsească modalități de a-și păstra clienții tineri.

Unele dintre aceste companii furnizează magazinelor și supermarketurilor băuturi energizante cu mai puțină cofeină și fără zahăr.

Potrivit cercetărilor efectuate în 2022 de Institutul Mama și Copilul, jumătate dintre tinerii de 15 ani și o zecime dintre cei de 11 ani consumă băuturi energizante cel puțin o dată pe săptămână.

„Nu este o noutate? Copiii ajung la acestea pentru că sunt pur și simplu obosiți.

Trezirea matinală, complet incompatibilă cu ceasul biologic al unui adolescent, multe ore la școală, adesea și după școală, stres, cu teste și examene în mod constant și presiunea de a obține note bune.

Așa că tinerii recurg la aceste băuturi energizante, sperând să obțină mai multă energie”, a concluzionat specialistul.

Exit mobile version