Site icon Editia de Dimineata

Polonia cere Germaniei reparații de război de 1.300 de miliarde €

Liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a declarat joi că Polonia va cere o despăgubire de aproximativ 1.300 de miliarde de euro din partea Germaniei pentru invazia și ocuparea țării sale de către naziști în Al Doilea Război Mondial.

Kaczynski a anunțat uriașa revendicare la publicarea unui raport mult așteptat privind costul pentru țară al anilor de ocupație germană nazistă, acum când se împlinesc 83 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Nu numai că am pregătit raportul, dar am luat și decizia cu privire la pașii următori”, a spus Kaczynski în timpul prezentării raportului.

„Vom apela la Germania pentru a deschide negocierile cu privire la despăgubiri”, a spus Kaczynski, adăugând că va fi „un drum lung și anevoios”, dar „cândva va avea succes”.

Oficialul a insistat că plata reparațiilor de război va servi „adevăratei reconcilieri polono-germane” care se va baza pe „adevăr”, precizând că economia germană este capabilă să plătească factura.

Guvernul de la Berlin nu a reacţionat deocamdată la aceste declaraţii, dar a precizat în alte dăţi că problema reparaţiilor de război pentru Polonia a fost închisă după ce guvernul comunist polonez din anul 1954 a semnat atunci un acord cu fosta Republică Democrată Germană (RDG) prin care Varşovia renunţa la cererile privind compensaţiile. Însă actualul guvern polonez consideră acel acord drept ilegal.

Guvernul de dreapta al Poloniei susține că țara care a fost prima victimă a războiului nu a fost pe deplin despăgubită de Germania vecină, care este acum unul dintre partenerii săi principali în Uniunea Europeană.

 

Exit mobile version