Site icon Editia de Dimineata

Poluanţii rezultaţi din trafic se asociază cu o creştere a riscului de demenţă

Expunerea la poluanţii produşi în trafic se asociază cu o creştere importantă a riscului de demenţă, conform unei noi meta-analize publicate în Neurology. Riscul de demenţă a crescut cu 3% pentru fiecare creştere a expunerii cu 1 µg/m3 la materia fină particulată (PM 2.5).

Materia particulată reprezintă un amestec de particule solide şi de picături de lichid formate prin arderea combustibililor fosili şi oxizilor de azot, în contextul traficului rutier, scrie raportuldegarda.ro.

La nivel mondial, 55 de milioane de persoane au demenţă, fiind estimat că cifrele vor ajunge la 78 de milioane în 2030 şi 139 de milioane în 2050.

Opţiunile terapeutice pentru pacienţii cu demenţă sunt limitate şi au o eficacitate redusă, motiv pentru care prevenţia are un rol central.

Demonstrarea asocierii între expunerea la poluanţi atmosferici şi apariţia demenţei indică un factor de risc modificabil, asupra căruia se poate interveni pentru a reduce incidenţa.

Au fost incluse 17 studii care au avut în total peste 90 de milioane de participanţi, mai mult de 5 milioane dintre aceştia având demenţă.

Au fost investigate asocierile demenţei cu expunerea la PM 2.5, oxizi de azot, dioxid de azot şi ozon.

Asocierile dintre demenţă şi expunerile la oxizii de azot, dioxidul de azot şi ozon nu au fost semnificative statistic, însă nu poate fi exclusă importanţa clinică a acestora din cauza diferenţelor de design dintre studiile incluse în analiză.

Mai multe detalii, AICI

Exit mobile version