Site icon Editia de Dimineata

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimii 60 de ani

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimii 60 de ani, potrivit lui Yi Fuxian, un critic al politicii chineze a copilului unic și autor al cărții „Țara mare cu un cuib gol”.

Populația Chinei continentale, excluzând străinii, a scăzut cu 850.000 de persoane în 2022, ajungând la 1,41 miliarde, a precizat biroul de statistică. Țara a raportat 9,56 milioane de nașteri și 10,41 milioane de decese pentru 2022.

Ponderea populației cu vârste cuprinse între 16 și 59 de ani a scăzut la 62%, de la 62,5% cu un an înainte, scrie CNBC.

Impactul pandemiei

„Contracția populației totale reflectă impactul pandemiei și al încetinirii economice asociate asupra cererii de fertilitate”, a declarat într-o notă Yue Su, economist principal al Economist Intelligence Unit. Ea a spus că China ar putea înregistra o revenire pe termen scurt la creșterea populației după ce impactul pandemiei se va atenua.

„În ciuda impactului negativ al reducerii dimensiunii populației asupra potențialului de creștere pe termen lung al Chinei, recomandăm companiilor să analizeze oportunitățile încorporate în structura populației”, a spus ea. „Dimensiunile mai mici ale familiilor vor impulsiona transformarea și modernizarea consumului. „Economia de argint” asociată cu tendințele de îmbătrânire va fi un alt punct de creștere.”

Crește populația urbană

China a declarat că 65,22% din populația sa a trăit în zonele urbane anul trecut, în creștere de la 64,72% în anul precedent. În comparație, aproximativ 83% din populația SUA locuia în zone urbane începând cu 2021, potrivit Băncii Mondiale.

Exit mobile version