Site icon Editia de Dimineata

Portret de Botticelli, vândut cu aproape 100 de milioane de dolari

O capodoperă a lui Sandro Botticelli s-a vândut la un preț record de 92,2 milioane de dolari la casa de licitații Sotheby’s din New York. Portretul din secolul al XV-lea a depășit estimarea de preț de 80 de milioane de dolari.

Foto: Sailko, Wikimedia, CC BY-SA

Tabloul „Tânăr ținând un medalion” este una dintre cele mai mari realizări ale lui Botticelli în calitate de portretist. De asemenea, este printre cele mai valoroase opere renascentiste care au fost puse pe piața licitațiilor. Creația a fost cumpărată ultima dată la licitație în 1982 la casa Christie’s din Londra.

Blog-ul Imagiru descrie tabloul astfel:

„Tunica simplă, dar elegantă, încheiată cu un rând de nasturi cusuți unul lângă altul, cu doar o margine de cămașă albă vizibilă la guler, denotă statutul superior al modelului. Deși aparent modestă, culoarea închisă a ținutei sale era greu de obținut și costisitoare, fiind considerată potrivită pentru un tânăr din înalta societate.”

Prețul obținut face ca portretul să fie unul dintre cele mai valoroase dintre toate epocile vândute vreodată și, de asemenea, al doilea cel mai valoros tablou al unui pictor european de dinainte de 1800 (Vechi Maeștri) vândut vreodată la licitație.

În 2019, miliardarul J. Tomilson Hill, fost președinte al firmei de capital privat Blackstone, a fost dezvăluit ca fiind cumpărătorul operei „Iudita tăind capul lui Holofern”, atribuit lui Caravaggio, într-o achiziție din culise realizată în ultimul minut. Prețul plătit de Hill pentru lucrare nu a fost niciodată dezvăluit, dar a fost estimat la 170 de milioane de dolari.

Foto: Dev Benjamin (Unsplash)

Exit mobile version