Site icon Editia de Dimineata

Povestea Agathei Christie moderne, femeia care îi ține pe greci lipiți în fotolii, în fața televizoarelor

În fiecare vineri seară, sute de mii de greci stau lipiți în fotolii în fața televizoarelor, urmărind noul episod al ”Fos sto Tounel” (Lumină în tunel), a jurnalistei de investigații Angeliki Nikolouli.

Nikolouli și-a căpătat un renume de dură, jurnalistă serioasă, care și-a pus amprenta în multe dintre cele mai cunoscute cazuri de criminalitate din Grecia.

Show-ul ei televizat nu doar că a ajutat la aducerea în prim-plan a cazurilor de crimă și dispariție, dar deseori include informații de ultimă oră care pot duce spre făptaș sau localizarea unei persoane dispărute, scrie The Greek Reporter.

Informațiile difuzate în cadrul show-ului ei televizat, care este difuzat din 1995, au ajutat poliția la rezolvarea a circa 20 de cazuri de criminalitate.

Relatările ei în cazul unei mame care a fost arestată în Patra pentru uciderea copilului ei au devenit virale în întreaga lume. Mama, Roula Pispirigou, și-a pierdut toți cei trei copii în numai doi ani. Poliția a stabilit că moartea fiicei celei mari a acesteia a fost o omucidere, iar suspectul i-ar fi administrat acesteia o doză fatală de ketamină. Chiar dacă nu a fost acuzată de crimă și în cazul morții celorlalți doi copii ai femeii, poliția investighează decesele acestora drept ”acte criminale”.

Când Pispirigou a fost arestată în martie, jurnalista Nikolouli a relatat cazul și a adus valuri-valuri de mărturii de la persoane îngrozite de moartea copiilor acesteia.

Show-ul ei a intrat rapid în top trei trenduri la nivel internațional la Twitter, un lucru absolut impresionant.

Născută în Pyrgos, un orășel din Peloponez, Nikolouli a lucrat inițial pentru presa scrisă, scriind la unele dintre cele mai importante ziare și reviste din Grecia. A devenit cunoscută la nivel național după ce a dezvăluit că Serviciul Național de Informații din Grecia a interceptat ilegal politicieni și alți membri ai societății elene.

Scandalul a adus-o în prim-plan, iar la momentul respectiv jurnalista a fost chemată să depună mărturie în fața Parlamentului, referitor la munca ei legată de acel dosar.

Tot datorită muncii ei poliția a reușit să îi captureze pe doi criminali în serie notorii, Kyriakos Papachronis și Spiros Beskos.

Activitatea ei jurnalistică a fost onorată prin distincții acordate de Uniunea Europeană, Poliția elenă și zeci de organizații din Grecia și din străinătate.

Nikolouli se străduiește să scoată adevărul la iveală, oricât de oribil sau de tragic ar fi acesta. În show-ul ei televizat, aduce în prim-plan cazuri de persoane dispărute, persone vulnerabile, refugiați, copii migranți, persoane în vârstă etc.

Le și publică pe site-ul ei, cu  imagini care apar pe afișele cu persoane date dispărute care sunt postate pe întreg teritoriul Greciei, în speranța că le-ar putea localiza cineva.

Munca sa de jurnalist de investigație a stat și la baza primului roman pe care l-a scris în 2016.

 

 

 

Exit mobile version