Site icon Editia de Dimineata

Povestea bucătarului român care gătit pentru președintele Donald Trump

Ionuț Buta a gătit în America pentru un fost președinte, dar și la un restaurant cu o stea Michelin în Olanda.  El a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, iar în perioada studenției pentru a se descurca cu plata chiriei a trebuit să își găsească un loc de muncă. Așa a început drumul lui în acest domeniu.

„M-am angajat prima dată la restaurantul ,,Teracota”, era printre cele mai bune din Sibiu la vremea aceea. După ce am început să gătesc, am descoperit că îmi place ceea ce fac și am zis că dacă tot m-am apucat, măcar să o fac cum trebuie. Așa că am început să investesc în mine, am început să gătesc lucruri diferite, tot mai mult” a declarat Ionuț, pentru Ora de Sibiu.

A gătit la un restaurant cu o stea Michelin

Pentru a se putea perfecționa în domeniu, Ionuț a plecat cu un internship în Olanda, unde a petrecut o perioada unică care i-a schimbat percepția despre bucătărie.

„Prima dată am vrut să învăț mai multe așa că am decis să fac un internship. Am fost plecat în Olanda, unde am lucrat la un restaurant cu o stea Michelin. Acolo am făcut un internship de două luni, după care m-am întors acasă și am vrut să învăț mai multe. Modul cum se lucra acolo și tehnicile, ingredientele erau foarte diferite față de ceea ce văzusem înainte aici” a declarat Ionuț.

După ce s-a întors din intership, a decis să plece în America pentru a se perfecționa. Acolo a lucrat în mai multe locuri și a locuit cinci ani.

„Bucătăria americană este puțin mai diversificată, au multe influențe din bucătăria franceză, din partea asiatică, însă se diferențiază prin stilul lor de a găti, cu mâncarea lor tradițională, cu burgeri și cu multă vită.

Este total diferită de ceea ce avem noi aici. Perioada pe care am petrecut-o în Statele Unite a fost foarte frumoasă, am avut ocazia să lucrez cu bucătari, dar și cu ingrediente foarte scumpe și locuri unde nu ajunge oricine să muncească” a spus acesta.

Două sezoane pentru Donald Trump

Printre cele mai interesante experiențe ale sale cu bucătăria, se află și perioada în care a gătit pentru fostul președinte Donald Trump.

„Ceea mai importantă experiență a mea ar fi faptul că am lucrat două sezoane pentru fostul președinte Donald Trump la el acasă. A fost una dintre cele mai frumoase experiențe. A fost greu, e multă presiune și multă muncă, dar a fost ceva unic, sunt lucruri de povestit nepoților” povestește Ionuț.

Odată cu începerea pandemiei, Ionuț nu mai avea un loc stabil de muncă în America, așa că a decis să se întoarcă acasă. 

„Pentru a avea un restaurant de succes poți să ai cel mai bun chef, echipa contează întotdeauna. Contează foarte mult să formezi și să găsești oameni cu care poți forma echipa” a mai adăugat Ionuț.

Exit mobile version