Site icon Editia de Dimineata

Povestea celei mai vechi cafenele din București. Un stop obligatoriu în Centrul Vechi, care cândva i-a găzduit pe Eminescu, Caragiale sau Regele Carol al II-lea

În Centrul Vechi, în București, o clădire istorică găzduiește cea mai veche cafenea din oraș. Este vorba despre Cafeneaua Veche, renovată și redeschisă pentru public, un must visit, ca să spunem așa, pentru orice locuitor sau vizitator al orașului. O idee (măcar) de weekend, un loc profund integrat în povestea, cultura și arta Bucureștiului.

Cafeneaua Veche este cea mai veche cafenea atestată documentar în București, datând din 1781 și fiind atestată în anul 1812. Cafeneaua Veche se află pe Strada Covaci nr. 16, în fața pieței Sfântul Anton din Centrul Istoric.

În perioada sa de glorie, cafeneaua era loc de întâlnire al elitei, găzduind personalități ca Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale sau chiar Regele Carol al II-lea.

În 1667, Kara Hamie, un fost ienicer otoman de la Constantinopol, a deschis primul „magazin de cafea” la Bucureşti, în centrul oraşului, unde astăzi se află clădirea principală a Băncii Naţionale a României, pe locul unde avea să fie înălțat Hanul Șerban-Vodă.

După cinci ani, în 1672, se deschidea prima cafenea în Paris, America o avea pe prima în 1676, în Boston și  abia în 1685 apărea și în Viena, Treptat, cafeaua a ajuns nelipsită și de la masa domnitorilor munteni, dar și în obiceiurile românilor. Așa a apărut și Cafeneaua Veche, încă în picioare și astăzi.

Așa începe o poveste

Povestea ei începe în anul 1781, când armeanul Ştefan Altîntop a cerut şi a primit permisiunea din partea domnitorului Alexandru Ipsilanti să construiască o cafenea în apropierea Curţii Domneşti, în schimbul unei taxe de 10 taleri (monedă de argint care cântărea 28-29 de grame) pe an. Prima atestare documentară a acestei cafenele este abia în 1812, când proprietarul iniţial decide să o vândă.

Cafeneaua avea pereții zugrăviți în alb, un acoperiș închis la culoare, iar fațada sa era decorată cu o serie de basoreliefuri în stil renascentist, amplasate între arcele ferestrelor prevăzute cu obloane de tablă. Cafeneaua și-a schimbat proprietarii în anii 1812 – anul atestării sale documentare – și apoi în 1825.

Începând cu secolul al XIX-lea, Cafeneaua Veche a devenit locul de întâlnire pentru personalități ale vremii, precum Eminescu, Caragiale sau chiar regele Carol al II-lea.

Istoria Cafenelei este legată de cea a hotelului Universal, aflat chiar lângă local, la numărul 14 al străzii Covaci, sediul celebrului ziar Timpul. Se spune că Eminescu, redactor la ziar între anii 1880 și 1881, ar fi fost unul dintre clienții fideli ai Cafenelei Vechi.

De-a lungul timpului, Cafeneaua Veche a fost subiectul a numeroase lucrări de artă, printre care se numără și tabloul în stil naiv al pictorului Nicolae Pavelescu. După 1990, Cafeneaua Veche a trecut și-a tot schimbat proprietarii, având suișuri și coborâșuri.

Proprietarii de azi mărturisesc faptul că incredibila moștenire a locului, precum și cultura au stat la baza deciziei lor de a se implica într-un proiect ambițios, în care cred cu tărie. Renovarea locului exprimă dragostea pentru istoria lui, dar cafenelei i s-a insuflat și spiritul modern, reflectat în atitudinea gazdelor și oferta lor pentru clienți.

”Suntem bucuroși să primim oaspeți de toate vârstele, cu pasiuni și valori diferite, într-un mediu în care arta culinară se îmbină perfect cu savoarea unei cafele 100% arabica, dar mai ales cu serile de teatru și spectacole ce învie atmosfera cinelor și accentuează notele de cultură ale acestui loc”, afirmă proprietarii.

 

 

Exit mobile version