Site icon Editia de Dimineata

Povestea din spatele familiei Gucci. Cât de real este filmul?

Filmul, acum în cinematografe, care a stârnit atâtea controverse, House of Gucci, se bazează pe o poveste adevărată? Cât e realitate și câtă ficțiune?

Răspunsul scurt este: da. House of Gucci se bazează pe o poveste adevărată.

Maurizio Gucci și Patrizia Reggiani nu sunt personaje fictive. Patrizia are acum 70 de ani, a făcut aproape 30 de ani de închisoare pentru că și-a ucis soțul, dar e liberă.

Filmul House of Gucci este adaptat după cartea Sarei G. Forden din 2001, ”The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed”, carte care este o incursiune în culisele familiei Gucci, mai ales după căsătoria Patriziei Reggiani (Lady Gaga) cu moștenitorul imperiului Gucci, Maurizio. Filmul este pe marile ecrane din România, distribuit de Forum Film.

Urmată apoi de uciderea scandaloasă a lui Maurizio.

Povestea din spatele familiei Gucci. Cât de real este filmul?Puțină istorie

Familia Gucci susține că originile sale își au rădăcinile în orașul comercial Florența din jurul anului 1410.

Guccio Giovanbattista Giacinto Dario Maria Gucci (1881–1953) a părăsit Florența la Paris și s-a stabilit la Londra în 1897 pentru a lucra la hotelul de lux Savoy.

În timp ce lucra ca bellboy acolo, încarca/descărca bagajele clienților bogați ai hotelului, a aflat multe despre gusturile acestora în materie de modă, calitate, țesături, condiții de călătorie (lucru menționat chiar în film).

Apoi a lucrat 4 ani pentru Compagnie des Wagons-Lits, compania feroviară europeană specializată în călătorii de agrement de lux, sporindu-și astfel experiența cu stiluri de viață luxoase de călătorie.

După Primul Război Mondial, a lucrat pentru producătorul de bagaje fine Franzi.

Afaceri

În 1921, Guccio Gucci și-a cumpărat propriul magazin de pe 7, Via della Vigna Nuova din Florența, Azienda Individuale Guccio Gucci, unde a vândut bagaje din piele importate. Și-a deschis și un mic atelier pentru a avea propriile articole din piele făcute de meșteri locali. În cele din urmă, un atelier mai mare a trebuit să fie achiziționat pentru a găzdui cei 60 de artizani Gucci.

În 1935, invazia Etiopiei de către Mussolini a determinat Liga Națiunilor să impună un embargo comercial asupra Italiei. Pielea a devenit rară, împingându-l pe Guccio Gucci să introducă în compoziția produselor și alte țesături, precum rafie, răchită, lemn, in și iută. A fost creat motivul rombi, o semnătură Gucci. Gucci au dezvoltat o nouă tehnică de lucru pentru a produce „cuoio grasso”, care a devenit o marcă comercială Gucci.

În 1937, Gucci și-a lansat gențile de mână.

Soția și copiii lui Guccio lucrau cu toții în magazin. Aldo, fiul lui Guccio, s-a implicat din ce în ce mai mult în compania familiei de când a început să lucreze acolo în 1925. Și-a convins tatăl să crească prin deschiderea unui nou magazin la Roma (Via Condotti 21) în 1938 și a lansat mai multe accesorii Gucci (mănuși). , curele, portofele, brelocuri). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, artizanii lui Gucci au lucrat la fabricarea cizmelor pentru infanterie italiană, scrie WIKI.

În fine, FILMUL

Anii trec și…începe perioada la care filmul face referire…Acum Gucci-tatăl este destul de în vârstă, are o afacere prosperă, iar fiul său posibil să îi calce pe urme.

Patrizia Reggiani și Maurizio Gucci s-au căsătorit în 1973 și au avut două fiice, Alessandra și Allegra. Pe măsură ce Maurizio conducea afacerea, Patrizia a devenit consilierul principal al lui Maurizio Gucci, scrie editorialist.com. Deoarece Maurizio era singurul copil al lui Rodolfo Gucci, el a moștenit pachetul majoritar în firma Gucci.

Desigur, acest lucru a dus la unele lupte în familie, iar Maurizio s- luptat cu unchiul său Aldo Gucci pentru controlul deplin al companiei. Maurizio a câștigat.

În 1993, Maurizio, după o perioadă de cheltuieli nesăbuite, a fost nevoit să-și vândă acțiunile din companie către Investcorp, pentru 120 de milioane de dolari.

În mai 1985, după 12 ani de mariaj, Maurizio o părăsește pe Patrizia pentru o femeie mai tânără, spunându-i că pleacă într-o scurtă călătorie de afaceri. El nu s-a mai întors niciodată acasă.

În anul 1991 Patrizia și Mauritzio Gucci divorțează. Ca parte a aranjamentului, Patrizia Reggiani primește anual echivalentul a 1,7 mil de dolari anual, scrie HotNews.

Povestea din spatele familiei Gucci. Crima

Totul a fost ok până în 27 martie 1995. În această zi, Maurizio intra în clădirea sa de birouri de pe Via Palestro 20 din Milano, unde e împușcat de trei ori în spate și o dată în cap de un bărbat înarmat. Giuseppe Onorato, portarul clădirii a fost și el împușcat, dar a supraviețuit.

Maurizio, însă, s-a prăbușit și a murit pe treptele biroului.

Patrizia a fost imediat suspectată, dar cum nu s-au găsit dovezi, cazul a fost abandonat. În 1997, un telefon anonim a dus la arestarea Patriziei, iar în 1998 a urmat o frenezie mediatică și un proces transmis pe toate canalele italiene.

În timpul procesului, s-a aflat că Patrizia a angajat patru complici pentru a-și ucide soțul. Cel care a apăsat pe trăgaci a fost proprietarul unei mici pizzerii care avea datorii, iar Patrizia urma să i le achite.

Ea a fost condamnată la 29 de ani de închisoare. Ceilalți trei implicați în crimă au primit și ei ani lungi de închisoare.

În octombrie 2016, după ce a ispășit 18 ani, Patrizia Reggiani a fost eliberată

Tom Ford, despre film

Dar ce crede designerul american Tom Ford despre film? Cel care a fost numit din 1994 director de creație al Casei Gucci și contemporan al ultimelor evenimente spune  că „a râs în hohote” în timpul unei proiecții a filmului House of Gucci.

În timp ce a lăudat performanța lui Lady Gaga în rolul Patriziei Reggiani, Ford, care a fost directorul de creație al Gucci între 1994 și 2004, a criticat cu ușurință filmul.

După ce a vizionat filmul, Ford a spus că a fost „profund trist timp de câteva zile” și că i-a fost greu să „vadă umorul” în ceva atât de sângeros. „În viața reală, nimic nu a fost așa, nu erau împărțiți în tabere, așa cum se sugerează”, a spus el în revista digitală Air Mail, citată de The Guardian.

„Bănuiesc că va fi un hit”, a mai adăugat el, ironic. „Stropiți numele Gucci peste lucruri și de obicei se vând.” 

Compania Gucci este prezentă și în România din martie 2009, în magazinul multibrand Mengotti din București.

Exit mobile version