Site icon Editia de Dimineata

Descoperă România. Povestea emoționantă a Rezervației de Urși de la Zărnești

Sursă Foto: ososwiki.com

Încă din anul 2005 la doar doi kilometri de Zărnești în apropiere de Brașov se găsește rezervația Libearty. Acest sanctuar pentru urși este deschis publicului din anul 2008.

Situat în zona fostei unități militare are în prezent aproximativ 69 de hectare și este singura rezervație naturală din România, pentru urșii salvați din captivitate.

Sursă foto: bearsanctuary.com

Acestă așezare a fost înființată în memoria ursoaicei Maya – care a fost ținută în captivitate undeva în Bran. S-a dovedit că ursoaicei i se dădea să bea alcool în cantități mari pentru a sta liniștită și pentru a fi chinuită de oameni.

În urma acestor activități repetate, animalul ar fi intrat în depresie și a început să-și mănânce propriile labe. Deoarece la momentul respectiv nu existau legi concrete pentru protecția animalelor, încercările de salvare nu au dat roade și Maya a murit.

O mare parte din poveștile prezentate la sanctuar sunt triste. Ca de exemplu, un alt urs a fost orbit din cauza faptului că i se dădea cu spray în ochi pentru a fi plimbat pe străzile din Brașov și oamenii să-și facă poze cu el.

O altă ursoaică a fost salvată dintr-o cușcă mult prea mică pentru corpul ei, în care a stat închisă ani de zile. Greul venea în schimb vara când căldurile insuportabile duceau la încălzirea metalului și bietul animal rămânea cu răni severe din cauza arsurilor.

Sursă foto: descopera.ro

Din fericire spre deosebire de Maya, majoritatea urșilor au fost salvați și aduși în rezervația din apropriere de Zărnești unde se bucură și astăzi de un trai normal.

În prezent aici este casa a peste 100 de urși, salvați din chinuri și de la o viață excesiv de abuzivă.

Cei mai multi urși din rezervație au fost salvați din cele mai mizerabile și minuscule cuști fiind doar motiv de distracție pentru restaurante, hoteluri, fabrici, benzinării, circuri sau chiar mănăstiri, conform platformei oficiale zarnesti.net.

De reținut este faptul că aici NU este o grădină Zoo, ci mai degrabă un loc pe care cei mici îl pot vizita ca atare și unde cei mari să înțeleagă chinurile și poveștile ce se ascund în spatele aparențelor/poveștilor.

Foarte importantă mai ales că vorbim de anul 2018 este atitudinea oamenilor față de drepturile animalelor, dar și a modului corect în care acestea trebuie să fie îngrijite.

Deoarece vorbim de un sanctuar pentru urși, din dorința administratorilor, copiii sub cinci ani nu pot intra. Acesta limitări au fost create pentru a nu deranja bunăstarea animalelor, dar și din motive de siguranță. Un alt impediment este reprezentat de drumul greu accesibil pentru cărucioare.  Aceleași motive sunt invocate și în cazul grupurilor mai mari de 50 de persoane.

Sursă foto: rador.ro

Sanctuarul Libearty nu primește sprijin din fondurile publice și astfel hrana pentru urși este asigurată din taxa de intrare.

 

Sursă Foto Cover: ososwiki.com

Exit mobile version