Site icon Editia de Dimineata

Povestea englezului vrăjit de România

Și, nu nu este vorba de Prințul Charles, deși în mod reflex la el ne vom gândi prima dată. Ci de Charlie Ottley.

Charlie Ottley este “eminența cenușie” din spatele filmelor „Flavours of Romania” (Netflix, Kanal D) și “Wild Carpathia”.

Nomad profesionist, aventurier, globe-trotter, Charlie a ales să trăiască la Șirnea, satul de munte (comuna Fundata, Jud. Brașov), pe care vrea să-l reinvie. El recunoaște că sălbăticia locului, liniștea dar și oamenii l-au atras aici, în colțul acesta de Românie magică.

Amazon, Spania, România

“Călătoream în toată lumea pentru Travel Channel, în Amazon, Africa de Sud, Scoția, Grecia, Spania, și nu m-am gândit niciodată că mă voi opri din asta. Dar venind în România, văzând aceste peisaje, fiind primit cu bucurie de localnici și văzând cât de frumoasă e țara, am ales să mă stabilesc aici… . (…) Am avut, de asemenea, și zile în care am trăit periculos. Din cauza tăierii ilegale de lemne. Mi-am dorit să fac ceva cu adevărat legat de asta. Există o primejdie, un risc, dar erau și multe lucruri frumoase. Îmi doream să vin în România și să vedem ce putem face. Așa că am filmat documentarul seriei BBC „Wild Carpathia”, în urmă cu zece ani, iar de atunci nu prea m-am mai oprit. Era începutul unui întreg capitol din viața mea”, spune jurnalistul.

Până acum filmul a fost difuzat în peste 100 de țări și primele trei părți au fost traduse în 11 limbi. Documentarul Wild Carpathia a fost catalogat de critici ca fiind unul dintre cele mai frumoase filme despre România.

Charlie Ottley și un colț de rai

Un capitol care avea să îi schimbe viața, să-l oprească pentru o clipă din călătoriile uimitoare din jurul lumii. Și, de ce nu, să-l așeze acolo unde nu credea vreodată – într-un colț din Carpații României sălbatice, la Sirnea.

A cumpărat de la oamenii locului  o proprietate impresionantă, întinsă pe un deal întreg, cu hambare și case vechi tradiționale, pe care abia așteaptă să le transforme în căminul visurilor lui.

Charlie Ottley “justifică” de ce a ales acest loc care i s-a lipit de inimă, să-i devină casă. E colțul de rai în care vrea sa fie nu doar el fericit, dorește să îi facă și pe alții fericiți și speră ca, odată cu prezența lui aici, satul să reînvie. În plus, tot în țara noastră, Charlie și-a găsit “jumătatea”, pe Oana, alături de care își dorește să îmbătrânească.

Birocrație

Până să-și vadă visul cu ochii și să devină proprietar de casă în vârf de munte, englezul a fost nevoit să facă cunoștință cu birocrația tipic românească.

Nu ratați povestea fascinantă a lui Charlie Ottley. Englezul care a ales să trăiască în România, în detrimentul oricărui alt colț de lume, duminica aceasta, de la ora 14:30, la “Asta-i Romania!”, emisiune prezentată de Mihai Ghiță, la Kanal D.

 

 

Exit mobile version