29 martie 2024, 3:26

Povestea fabuloasă a Principesei Margareta. Din exil, la prima femeie din istorie care a devenit Șef al Casei Regale a României

Astăzi, pe 26 martie, Majestatea Sa Margareta a României își serbează ziua de naștere. Ea este prima femeie din istoria României care deține titlul de Custode al Coroanei, dar și prima femeie din istorie care a devenit Șef al Casei Regale a României.

Mai bine de 30 de ani, Majestatea Sa și-a dedicat tot timpul și energia în servirea intereselor românilor, fiind un ambasador al României pe plan internațional și o voce puternică a românilor de pretutindeni.

Sursă Foto: eskape.ro

Principesa din exil

Principesa Margareta s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949, fiind prima fiică a  Regelui Mihai I şi a Reginei Ana ai României.

A fost oficial desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și numită Custodele Coroanei române în anul 2007.

Majestatea Sa Margareta a României se înrudește îndeaproape cu familiile regale britanică, spaniolă, daneză și luxemburgheză, precum și cu familii regale și imperiale în prezent nedomnitoare, printre care cea a Germaniei, a Austriei, a Rusiei, a Braziliei, a Portugaliei, a Greciei și, în general, cu cei mai de seamă reprezentanți ai aristocrației europene.

Pentru Principesa Margareta a României anii de exil nu au fost cei mai ușori, fiind nevoită să își vadă tatăl vizibil afectat de modul în care a fost tratat de autoritățile din țară, în încercările sale de a se întorace acasă.

Copilăria și perioada adolescenței și le-a petrecut alături de familia sa în în Marea Britanie, Elveția și Italia. A fost studentă la Universitatea din Edinburgh, perioadă în care s-a implicat și în diverse proiecte de voluntariat, învățând că scopul primordial al oamenilor este acela de a fi solidari și mereu apropae de cei aflați în nevoie.

A fost una din vocile care a strigat pentru libertate, participând la numeroase demonstrații anticomuniste, iar imediat după Revoluția din 1989 s-a întors în țară, nu oricum, ci însoțită de convoaie cu ajutoare ce cuprindeau medicamente și materiale sanitare, alimente, îmbrăcăminte sau obiecte electrocasnice.

Țara și-a cunoscut-o pentru prima dată pe data de 25 ianuarie 1990. De atunci a pus bazele primei fundații din România, Fundația Principesei Margareta a României, care este și în prezent una dintre cele mai importante organizații neguvernamentale din țară.

Sursă Foto: podul.ro

Povestea de dragoste dintre Principesa Margareta și Principele Radu

Povestea de dragoste dintre Principesa Margareta și Principele Radu nu are un început atât de obișnuit. Puțini știu că, de fapt, Principesa Margareta urma să se căsătorească cu Prințl Charles al Marii Britanii, însă aceasta s-a îndrăgostit iremediabil de Principele Radu, care, în tinerețe, a fost actor.

Idilia acestora a avut un început neobișnuit, la o înmormântare. Cu toate acestea, cei doi au făcut cunoștință, în mod oficial,  în ianuarie 1990, când Radu Duda a participat la o acțiune caritabilă a fundației ce poartă numele fiicei Regelui Mihai. Însă, la început povestea lor de dragoste părea imposibilă, din cauza barierelor impuse de identitatea principesei.

Astfel că, s-au despărțit și au luat-o pe căi separate, fiecare pe drumul său, până când destinul avea să le pregătească o altă încercare. De atunci, au mai așteptat încă patru ani, până pe data de 28 martie 1994, când ambii au fost prezenți la la Paris, la înmormântarea lui Eugen Ionesco, celebrul dramaturg francez de origine română.

Nimic nu s-a întâmplat nici atunci, cei doi neavând curajul de a prezenta Regelui Mihai I timida lor idilă. Și au așteptat. Următoarea revedere a avut loc cu prilejul unei alte înmormântări, cea a lui Cornelui Coposu, la la 11 noiembrie 1995.

La dineul ţinut după moartea lui Cornelui Coposu, au au vorbit şi au ajuns să se cunoscă mult mai bine. Acesta a fost începutul unei relații care nu avea să se mai termine vreodată, pentru că doar la un an mai târziu acesta a cerut-o de soție pe fiica cea mare Regelui Mihai.

Cererea în căsătorie a avut loc la Londra, la celebrul restaurant Bertorelli de lângă Royal Opera House. Cu inima în dinți Principele Radu i-au cerut permisiunea Regelui pentru a se căsători şi s-au logodit pe 10 iunie 1996, data aniversării căsătoriei Regelui şi Reginei, dăruindu-i un inel pe care îl avea ca moştenire de familie.

Sursă Cover Foto: tacataca.prosport.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol