Site icon Editia de Dimineata

Povestea Gisellei Perl – românca numită „Îngerul de la Auschwitz”

sursa: stiati-ca.net

După înfrângerea Germaniei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, atrocitățile comise de naziști în lagărul de la Auschwitz au devenit cunoscute în lumea întreagă.

Suferințele îndurate de prizonieri și atrocitățile la care au fost supuși aceștia au îngrozit pe toată lumea. La Auschwitz, teroarea era la ordinea zilei, iar personalul lagărului participa conștient la masacrul care avea loc acolo. Totuși, printre cei care au lucrat la Auschwitz s-au aflat și câțiva oameni inimoși, care și-au riscat viața pentru a salva zeci sau chiar sute de prizonieri. Un astfel de om a fost Gisella Perl, o româncă din Sighetu Marmației, deportată la Auschwitz și forțată să lucreze pentru infamul medic nazist, Josef Mengele.

În ciuda faptului că timp de câțiva ani ea a riscat enorm pentru a salva cât mai multe vieți, povestea Gisellei Perl este mai puțin cunoscută.

Gisella Perl la Auschwitz, sursa: historia.ro

Gisella Perl s-a născut în 1907 în Sighetu Marmației, care la acea vreme făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. De mică, a dat semne că are o minte deosebit de înzestrată. La vârsta de 16 ani, Perl a terminat prima școala secundară, fiind singura fată și totodată singurul evreu ce a realizat această performanță. Tatăl ei ezită să o sprijine în aspirațiile ei academice, mai ales în ceea ce privea medicina. Bărbatul se temea că studiile o vor face să-și abandoneze credința. Până la urmă Gisella urmează Universitatea de Medicină. Mai târziu, se căsătorește cu un chirurg și lucrează ca ginecolog în Sighetu Marmației.

În 1944, viața ei se schimbă pentru totdeauna. În acel an, naziștii i-au trimis pe Gisella Perl, pe soțul ei și pe fiul ei, precum și pe părinții și pe toate rudele sale în lagărul de la Auschwitz. Singura care a scăpat de deportare a fost fiica Gisellei, care a fost ascunsă chiar înainte ca familia lui Perl să fie ridicată.

sursa: claimscon.org

La sosirea în Auschwitz, naziștii au separat-o pe Gisella Perl de restul familiei. Fiul ei avea să moară într-o cameră de gazare, iar soțul ei avea să fie ucis în bătaie cu puțin timp înainte ca lagărul să fie eliberat. Deși viața Gisellei Perl a fost cruțată, aceasta a fost forțată să lucreze ca medic, sub supravegherea infamului doctor Josef Mengele.

La început, sarcina lui Perl era de a încuraja deținuții să doneze sânge, pentru uzul armatei germane. Când Mengele a aflat că Perl era medic ginecolog, și-a dat seama că ar putea obține informații despre deținutele care intraseră însărcinate în lagăr.

Pe lângă experimentele pe gemeni, Mengele a făcut experimente îngrozitoare pe femeile însărcinate, inclusiv vivisecții (experimente și, în unele cazuri, operații asemănătoare cu autopsiile, dar făcute pe oameni vii). Mengele i-a ordonat lui Perl să-i raporteze toate sarcinile. Mengele i-a spus că femeile însărcinate aveau să fie trimise în alt lagăr, unde mama și copilul urmau să fie îngrijiți mai bine. Însă, după ce văzuse ororile comise de naziști, Perl era conștientă că Mengele o mințise. Într-un act de curaj deosebit, ea s-a decis să nu-i raporteze lui Mengele sarcinile.

Josef Mengele, sursa: zpravy.idnes.cz

Perl se afla în fața unei dileme uriașe: dacă ajuta la aducerea pe lume a copiilor, în apropierea medicilor naziști, aceștia aveau să audă plânsetele copiilor și aveau să să-i ucidă pe toți cei din cazarmă drept pedeapsă. Dacă avea să raporteze femeile însărcinate, acestea aveau să moară oricum, după ce vor fi suferit din cauza lui Mengele și a doctorilor săi.

Așa că, deși era împotriva pregătirii ei și a codului social de atunci, Perl a început să facă avorturi rudimentare în cazărmi. Nu avea instrumente, nu avea cu ce să-și dezinfecteze mâinile și niciun fel de analgezic.

„Am făcut sute de avorturi. Nimeni nu poate înțelege ce a însemnat pentru mine să ucid acei copii. Însă, dacă nu aș fi făcut-o, atât mama, cât și copilul ar fi fost uciși cu cruzime”, a spus ea pentru The New York Times. Perl și-a dat seama că în Auschwitz, ca și în alte lagăre de concentrare, rolul doctorilor nu era să vindece, ci să grăbească moartea.

Gisella Perl, sursa: antena3.ro

Perl a fost eliberată din Auschwitz la sfârșitul războiului. La acel moment, toți cei din familia sa erau deja morți. Din cauza ororilor la care a fost martoră, la scurt timp după eliberare a încercat să se sinucidă, dar a eșuat.

Apoi, a urmat o lungă perioadă de recuperare, iar în 1947 Gisella Perl a ajuns la New York. Acolo, autoritățile au investigat-o sub suspiciunea că i-ar fi ajutat pe doctorii naziști. Însă mărturiile deținuților au salvat-o.

Un supraviețuitor a spus: „Fără cunoștințele medicale ale doctorului Perl și fără ca ea să-și fi riscat viața ca să ne ajute, ar fi imposibil de spus ce mi s-ar fi întâmplat mie și multor altor deținute”, a mărturisit o supraviețuitoare.

În iunie 1948, Perl și-a publicat povestea în cartea „Am fost doctor la Auschwitz”.

sursa: Amazon.com

Exit mobile version