Site icon Editia de Dimineata

Povestea românului care a făcut înconjurul lumii cu autostopul. INTERVIU Florin Slabu: „Lumea e plină de locuri minunate și nicio scuză nu trebuie să te țină acasă” 

Florin Slabu în Iran

Florin Slabu în Iran

La 19 ani, Florin Slabu pleca pentru prima dată din țară. A studiat sociologie și antropologie. S-a implicat în mai multe ONG-uri. După ce a lucrat în resurse umane, s-a hotărât să vadă întreaga lume. A plecat cu autostopul din România și a ajuns până în Noua Zeelandă. Când se conectează la internet, publică poze din locurile în care ajunge pe pagina de Facebook Hitch Earth.

Într-un interviu acordat editiadedimineata.ro, Florin a vorbit despre viața petrecută pe drumuri.

Florin Slabu, pornind într-o nouă aventură

editiadedimineata.ro: De câțiva ani, călătorești prin întreaga lume. Cum ai pornit la drum?

Florin Slabu: Îmi place să călătoresc de când eram copil, însă în străinătate am ajuns pentru prima oară abia la 19 ani. La inceput mi-am vizitat prieteni și rude, apoi am început să mă duc la proiecte pentru tineri, după am început să fac autostopul prin toata Europa pentru ca într-un final să ajung să fac autostopul în jurul lumii. Pasiunea pentru călătorii este strâns legată- și puternic alimentată- de setea de cunoaștere a lumii în care trăim.

Apusul în Uruguay, văzut de Florin Slabu. Sursă: Hitch Earth

editiadedimineata.ro: Cum reușești să ajungi dintr-un loc în altul? Ai un plan?

Florin Slabu: Înainte de a începe o călătorie îmi fac un traseu provizoriu, însă cum drumul îți oferă multe surprize, el se transformă tot timpul. Important este să fii deschis și să accepți imprevizibilul ca parte a experienței oferite de o călătorie.

Batman și Pele, surprinși de Florin Slabu pe un perete din Brazilia. Sursă: Hitch Earth

editiadedimineata.ro: Pe unde ai ajuns?

Florin Slabu: Am fost cam peste tot în Europa (mai puțin în extremitățile ei geografice – Insulele Britanice, Peninsula Scandinava, Rusia), iar în afara Europei am fost în Maroc, Cuba, Iran, Emiratele Arabe Unite, India, Thailanda, Malaezia, Singapore, Noua Zeelandă, Chile, Argentina, Uruguay, Brazilia, Paraguay, Peru și Ecuador.

Fetele din Ipanema. Foto: Florin Slabu, Hitch Earth

editiadedimineata.ro: Ce obiceiuri din alte culturi te-au marcat?

Florin Slabu: Nu știu dacă „marcat” este neapărat cel mai potrivit cuvânt. Trăim într-o lume foarte diversă, iar oamenii sunt în același timp asemănători (în linii mari suntem toți la fel și ne dorim aceleași lucruri) și diferiți (poți lua 100 de persoane din diferite locuri de pe planetă să-ți facă un lucru simplu, banal, si ți-l vor face în 100 de moduri diferite). Să dau totuși un exemplu: cultura securității în America de Sud și în special în Brazilia. În sudul Braziliei am fost luat la autostop de descendenți ai europenilor ce au plecat din Europa din cauza războaielor, așa că pentru ei Europa era un loc al pericolelor (războaie mondiale, Războiul din Balcani, atacuri teroriste), iar America de Sud un tărâm al securității si al liniștii. Se focusau asupra conflictelor mari, conflicte ce le-au marcat viața bunicilor și străbunicilor, însă făceau abstracție de viața de zi cu zi din marile orașe ale continentului, acolo unde jafurile armate și chiar asasinatele sunt parte din rutină. Pentru mine era ciudat să mi se vorbească de securitate în locuri în care siguranța nu trebuie luată ca un dat.

Celebrele vaci din India, ieșite la plajă. Foto: Florin Slabu, Hitch Earth

editiadedimineata.ro: Ce știu străinii despre România?

Florin Slabu: Unii nu știu nimic, altii destul de multe lucruri, însă cei mai mulți cunosc doar câteva lucruri despre România: Dracula, Nadia Comăneci – care reprezintă etalonul performanței, fiind numită gimnasta de 10, Gică Hagi, Ceaușescu etc. De departe cel mai pozitiv exemplu pe care l-am exportat este Nadia.

editiadedimineata.ro: Ce le-ai recomanda oamenilor pe care îi întâlnești în alte țări să vadă în România, dacă ar căuta aceeași aventură ca tine?

Florin Slabu: Celor pe care îi întâlnesc le spun să vadă Delta Dunării, munții, și, în general, întreaga țară. Cum nu ne pricepem la turism, nu am ajuns la nivelul altor țări la capitolul împachetat diverse obiective turistice pe care turistul să le consume și apoi să treacă mai departe, iar asta înseamnă că România e mai „raw” decât alte țări, deci experiențele vor fi mai autentice. De asemenea, România e ieftină în comparație cu media europeană, nu e plină de turiști – deși avem mai mulți de la an la an -, și încă mai avem locuri cu adevarăt sălbatice.

editiadedimineata.ro: Mulți tineri visează să viziteze întreaga lume, dar nu foarte mulți reușesc să o facă. Ai un sfat pentru cei care ar porni la drum, dar încă nu au reușit?

Florin Slabu: Călătoritul este mult mai ieftin decât cred mulți, dar trebuie să fii flexibil. 99% din locurile de pe planetă sunt sigure, așa că scuza „m-aș duce, dar e periculos” nu ține. De exemplu mulți consideră Iranul ca fiind o țară periculoasă din cauza modului cum este expusă situația politică în mass-media, dar în realitate este o țară mai sigură decât multe din Europa, iar ospitalitatea localnicilor, cultură extrem de bogată și bucătăria persană fac din Iran o destinație ce nu trebuie ratată. Dar dacă te uiți prea mult la televizor, rămâi acasă. Lumea e plină de locuri minunate și nicio scuză nu trebuie să te țină acasă.

Exit mobile version