Site icon Editia de Dimineata

Povestea singurei românce premiate de doi președinți americani

Isabelle Vlădoiu, specialistă în Drepturile Omului la nivel internațional și fondatoarea US Institute of Diplomacy and Human Rights, are cu ce se mândri. Locuiește în America, la Washington, și de mai bine de o decadă, lucrând în domeniul drepturilor omului, a pregătit mai mult de 15.000 de persoane în educația privind drepturile omului, prevenirea traficului de persoane, diversitate, echitate și incluziune, precum și securitate globală.

Are puțin peste 30 de ani și este singura româncă decorată de doi președinți americani: D. Trump și J. Biden. Mai jos vă prezentăm un interviu realizat cu Isabelle Vlădoiu de publicația goodnewsfromromania.ro („Vești bune din Romania”)

Isabelle Vlădoiu: „Pe parcursul călătoriei mele academice, am avut privilegiul de a studia la instituții prestigioase atât în România, cât și în Statele Unite, ceea ce mi-a oferit o înțelegere cuprinzătoare a dreptului și relațiilor internaționale. Am obținut diploma de licență în drept de la Facultatea de Drept a Universității din București, în România. Această bază solidă în drept m-a echipat cu un cadru legal puternic și abilități de gândire critică. A pus bazele pentru eforturile mele viitoare în domeniul drepturilor omului.

Dorind să-mi lărgesc orizonturile și să aprofundez înțelegerea mea în domeniul dreptului internațional, am urmat un program de masterat la Universitatea Transilvania din Brașov, specializându-mă în Dreptul Internațional și European. Acest program mi-a permis să explorez cadre legale complexe și să dezvolt o înțelegere subtilă a sistemelor legale globale și a interacțiunii acestora.

Pe lângă preocupările academice în drept, am recunoscut importanța diplomației publice în promovarea înțelegerii și colaborării între națiuni. Pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele în acest domeniu, am absolvit un certificat postuniversitar în diplomație publică, care m-a echipat cu abilități valoroase în comunicare eficientă, negociere și relații internaționale.

Când am ajuns în Statele Unite, am înțeles importanța de a dobândi o perspectivă americană asupra dreptului și drepturilor omului. Pentru a realiza acest lucru, m-am înscris într-un alt program de Master în Drept la Facultatea de Drept a Universității de Stat din New York, la Buffalo. Această experiență mi-a furnizat insights valoroase în sistemul juridic american, practicile drepturilor omului și relațiile internaționale din perspectiva SUA”.

„Ce m-a motivat să lucrez în domeniul Drepturilor Omului a fost un profund simț al justiției și dorința de a avea un impact pozitiv în lume. Am fost născută la doar 16 luni după căderea regimului comunist al lui Ceaușescu și am fost martoră la urmele unui regim represiv, când bunicii mei erau încă temători să folosească telefonul în cazul în care cineva îi asculta, iar copiii erau fericiți să vadă o portocală, considerată un produs de lux la acea vreme.

Aceste experiențe mi-au conturat în mod profund înțelegerea importanței drepturilor omului și consecințele grave ale încălcării acestora. Am avut norocul să asist la procesul de creare și extindere a sistemului legal al țării mele. Adoptarea unei Constituții care a consacrat pentru prima dată drepturile fundamentale ale omului, aderarea României la Uniunea Europeană și extinderea drepturilor cetățenilor, precum și adoptarea și modificarea noilor coduri civile și penale, toate acestea m-au motivat profund.

Cu toate acestea, ceea ce m-a motivat cu adevărat să lucrez în domeniul Drepturilor Omului a fost realizarea unei discrepanțe semnificative în înțelegerea și conștientizarea drepturilor omului în rândul populației generale.

Pe măsură ce mi-am urmat studiile și mi-am construit cariera în domeniul juridic, am observat tot mai mult lipsa unei educații cuprinzătoare cu privire la adevărata natură a drepturilor omului. Mi s-a părut injust faptul că cineva ar trebui să urmeze facultatea de drept și să obțină mai multe diplome de master în drepturile omului doar pentru a avea o înțelegere temeinică a propriilor drepturi.

Această realizare a devenit o forță motrice pentru mine. Am fost hotărâtă să acoper acest vid și să fac educația în domeniul drepturilor omului accesibilă și înțeleasă de toți”.

Exit mobile version