Site icon Editia de Dimineata

Povestea unui savant ușor excentric și a unei felii de salam  chorizo

Un important fizician francez a fost nevoit să își ceară scuze pentru o fotografie despre care a spus că provine de la noul telescop spațial al NASA, dar care era de fapt o bucată de chorizo.

Etienne Klein, un renumit filozof și director de cercetare la Comisia Franceză pentru Energie Atomică, și-a informat urmăritorii de pe rețelele sociale că „niciun obiect aparținând meșterilor bucătari spanioli nu există altundeva decât… pe Pământ”.

Tweet. Unii nu au „gustat” gluma

El postase duminica trecută un tweet despre care susținea că este cea mai recentă fotografie uimitoare a stelei Proxima Centauri, realizată de telescopul spațial de ultimă generație James Webb.

Fotografia arată ca o minge roșie de energie cosmică, marcată de furtuni solare strălucitoare care se agită pe suprafața stelei vecine, scrie DailyMail.

‘Fotografie a Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Soare, situată la 4,2 ani lumină de noi’, a scris Klein pe Twitter.

‘A fost făcută de către JWST. Acest nivel de detaliu… O nouă lume este dezvăluită zi de zi’.

Fotografia seamănă cu celebrele portrete ale Soarelui realizate de către EUI (Extreme Ultraviolet Imager) al Agenției Spațiale Europene, care surprinde în detaliu furtunile solare de pe suprafața stelei noastre natale la o distanță de 75 de milioane de mile.

Glumiță

În timp ce majoritatea utilizatorilor Twitter au reușit să recunoască faptul că fotografia postată de preeminentul fizician era de fapt o felie de cârnat spaniol, alții au fost mai creduli.

„Aceasta este ultima fotografie a lui Proxima Centauri”, a spus un utilizator, postând o fotografie a unei stele îndepărtate. ‘Este un pas uriaș înainte’.

Nu-mi dau seama dacă este o farsă sau chiar proxima care arată ca un chorizo”, a scris altul.

Cu toate acestea, utilizatorul Twitter Ned Boeuf nu s-a lăsat păcălit. “Fake, este o felie de chorizo”.

Așa a început reacția pe Twitter. 

“Venind din partea unui director de cercetare științifică, este destul de nepotrivit să împărtășești acest tip de lucru fără să precizezi încă de la primul tweet că este o informație falsă, când știi viteza cu care se răspândește o informație falsă”, a urmat un răspuns indignat.

“Într-adevăr, s-a pierdut din rezoluție, ceea ce face ca gluma să fie mai credibilă și, prin urmare, mai toxică!”, a scris altul.

Klein a recunoscut că mulți utilizatori nu au înțeles gluma sa, despre care a spus că a avut ca scop pur și simplu să încurajeze oamenii să pună întrebări și să nu accepte automat “imagini elocvente” de la persoane aflate în poziții de autoritate.

Miercuri, el și-a prezentat scuzele.

“Având în vedere unele comentarii, mă simt obligat să clarific faptul că acest tweet care arată o presupusă fotografie a lui Proxima Centauri a fost o formă de amuzament”, a transmis el pe Twitter celor 89.200 de urmăritori ai săi.

“Să învățăm să ne ferim atât de argumentele de autoritate, cât și de elocvența spontană a unor imagini….”

Nu este pentru prima dată când o celebritate face o glumă din această zonă. Una, aparținându-i lui Elon Musk a devenit notorie.

Luna trecută, Elon Musk a postat un meme la adresa telescopului  JWST, comparând placa de granit a unei bucătării cu o imagine a spațiului, într-o glumă lejeră la adresa NASA.

Exit mobile version