Site icon Editia de Dimineata

Premieră în România. Institutul Național „Matei Balș” are în dotare un aparat care depistează COVID-19

La Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. „Matei Balș” din Capitală a ajuns primul computer tomograf care depistează pe loc COVID-19.

Directorul Institutului, Adrian Streinu Cercel, a declarat că noul computer tomograf este util pentru screening și reduce mult timpul în care se ia decizia terapeutică.

Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face este să treacă pe lângă această unitate, i se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție. Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce scurtează mult timpii de așteptare din punctul de vedere al luării deciziei terapeutice. Avem specialiști foarte buni care se pricep la CT, de luni el va intra în utilizare continuă”, a spus profesorul Cercel, conform stiri.tvr.ro.

„Aparatul îți dă o imagine. Se cheamă plămân pestriț sau mozaic”, a mai adăugat Cercel.

Aparatul poate face aproximativ 1.000 de teste pe zi și a fost oferit de Primăria Sectorului 1, prin Centrul Medical Caraiman.

sursa foto: dw.com

Exit mobile version