Site icon Editia de Dimineata

Premieră în România: O dronă va transporta probe biologice de la laborator la spital

Primăria Oradea vrea să asigure un transport mai eficient, adică mai rapid și mai economicos, al probelor biologice pentru Spitalul Județean, cu o dronă care poate ajunge de la Maternitate la laboratorul robotizat central în doar 6 minute.

Experimentul programat vineri dimineață, o premieră în România, se va desfășura în baza unei colaborări începute în 2020 de Primărie cu o companie australiană, Sky Network, fondată și condusă de Rory Houston, fost pilot militar pe F-18 Hornel și pe drone de luptă, cu experiență în războiul din Afganistan.

Este vorba despre un proiect pilot de „Dezvoltare a unui sistem inovativ și sustenabil de transportare a probelor biologice între clădirile Spitalului Județean cu drone medicale”, iar, dacă zborul test va dovedi eficiența acestui tip de serviciu, urmează o procedură de achiziție a acestora pe o perioadă determinată, scrie Bihoreanul.

Zborul experimental va fi efectuatcu o dronă X11, cu o greutate totală de 11 kilograme și o încărcătură tehnică de 3 kg, dotată cu mai multe motoare și cu o parașută care se poate declanșa „în scenariul cel mai rău, când drona nu mai poate fi operațională”, după cum a spus Rory Houston.

Potrivit acestuia, aparatul de zbor a fost conceput pentru distanțe scurte urbane și altitudini joase, putându-se deplasacu o viteză de 40 km/h, dar compania are în vedere ca, în funcție de solicitările potențialilor beneficiari, să asigure și drone mai mari, care pot transporta încărcături mai grele și se pot deplasa cu până la 150 km/h. Acest fapt ar asigura transportul medical inclusiv între Spitalul Județean și cele din județ, din Aleșd, Salonta, Beiuș și Marghita, a precizat managerul Județeanului, dr. Gheorghe Carp.

Reprezentantul Sky Network a explicat că dronele folosite în scopul transporturilor medicale sunt dotate inclusiv cu softuri informatice revoluționare, care le permit nu doar să-și autoevalueze propria capacitate de a desfășura un zbor în funcție de parametri meteo și de cei tehnici, ci și să aterizeze de urgență în punctele prestabilite (în cazul orașului Oradea fiind stabilite patru asemenea puncte), coborârea cu parașuta fiind prevăzută doar în situațiile limită.

De asemenea, traseul de zbor a fost aprobat de Autoritatea Aeronautică Civilă, după ce firma s-a supus acelorași rigori precum companiile care operează aeronave comerciale de transport pasageri, se suprapune peste cele mai puțin populate zone din oraș.

Firma australiană a mai avut proiecte similare în Caraibe, dar și în Albania. Municipalitatea și Spitalul Județean vor decide dacă vor cumpăra servicii de transport medical cu drona doar în urma analizării rezultatelor proiectului pilot, o asemenea decizie urmând să fie luată, probabil, în următoarele două săptămâni.

Sursa foto: Bihoreanul

Exit mobile version