Congresul SUA a început miercuri dimineaţa dezbaterile cu privire la punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acuzat că a încurajat asaltul asupra Capitolului la Washington care s-a soldat cu cinci morţi.
După cum prevede Constituţia, Congresul îl poate revoca pe preşedinte (sau vicepreşedinte, judecătorii federali etc.) în cazurile de „trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore”.
UPDATE
Preşedintele american, Donald Trump, a fost pus sub acuzare miercuri în Camera Reprezentanţilor, al doilea „impeachment” istoric cu o săptămână înainte de sfârşitul mandatului său care se încheie în confuzie şi într-un climat de tensiune extremă, notează AFP.
Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, s-a pronunţat pentru „impeachment” cu 232 voturi faţă de 197 împotrivă. Alături de democrați au votat și zece republicani.
Omul de afaceri republican în vârstă de 74 de ani, care îi va ceda locul lui Joe Biden la 20 ianaurie, este acuzat că a încurajat asaltul partizanilor săi asupra Capitoliului care s-a soldat cu cinci morţi şi a zdruncinat democraţia americană.
UPDATE
Acum mingea este în terenul Senatului, unde republicanii au o majoritate strânsă. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a lăsat deschisă posibilitatea unui vot de condamnare al lui Donald Trump, însă asta se va întâmpla după ce Trump deja va fi părăsit Casa Albă, lucru care se petrece miercurea viitoare, pe 20 ianuarie, scrie digi24.ro.
În timpul dezbaterilor, liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a declarat că Trump „poartă responsabilitatea” pentru violențele de miercurea trecută de la Capitoliu, dar a pledat împotriva punerii lui sub acuzare în condițiile în care oricum își termină mandatul. În schimb, lidera majorității democrate din Cameră, Nancy Pelosy, a spus că Trump este „un pericol clar și prezent” și că „trebuie să plece”.
Cert este că Donald Trump intră în istorie chiar pe final de mandat: el devine primul președinte american care este pus sub acuzare de două ori. Trump a mai fost pus sub acuzare, la începutul anului trecut, pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani.
Ce este impeachement-ul
Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic.
Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. Ea presupune un larg acord al forţelor politice, pentru că destituirea necesită votul unei majorităţi de două treimi dintre senatori.
În Senat este nevoie însă de 67 de voturi, adică două treimi. De aceea, personajul-cheie pentru procedura din Senat este Mitch McConnell, influentul lider al majorității din Senat, cel care îi conduce pe republicanii din camera superioară din 2007.