Site icon Editia de Dimineata

Premieră la Teatrul de Comedie: „O noapte furtunoasă”, în regia lui Andrei Huţuleac

Spectacolul „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, în regia lui Andrei Huţuleac, va avea premiera oficială pe 11 şi 12 mai, de la ora 19,00, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie.

„Am vrut să mă întâlnesc cu domnul Caragiale din ipostaza de regizor pentru că mi-a fost mereu foarte frică de el. Am picat în toate capcanele în care de-a lungul timpului au picat cei mai mulţi, inclusiv unii dintre contemporanii săi. L-am crezut, pe rând, ba un autor care ‘face mişto de români’ (într-o epocă sastisită de miştouri), ba un autor care abordează satiric teme sociale şi politice care îşi mai găsesc cu greu echivalenţa în contemporanul aglomerat de asemenea lucruri. (…) Astfel că, împreună cu actorii, cu scenografa Maria Nicola, cu Cezar Antal (compozitorul excelentului folclor ficţional care punctează universul spectacolului) şi cu designerul de lumini Lucian Moga am descoperit un Caragiale pe care îl ştiam mai puţin, dar pe care ne-am bucurat să îl întâlnim. Un Caragiale tânăr, cu ambiţii de devenire şi cu posibilităţi reale de expresie care la 26 de ani scrie (din interiorul unei culturi care de-abia făcea primii paşi întru închegare) o piesă necesară şi îndelung aşteptată. Un tânăr, deci, care fără să ştie încă avea să facă istorie şi să devină statuie”, a declarat regizorul.

El a precizat că nu a încercat să îl reinventeze pe Caragiale. „Autorii mari nu au nevoie de asemenea eforturi. Dar am încercat să nu ne opunem ideii legitime că orice iteraţie a sa în alt timp decât în cel care a fost scris presupune măcar o încercare de a explora moduri în care mai poate fi el povestit spectatorului de azi”, a mai spus Andrei Huţuleac.

Din distribuţie fac parte actorii Sorin Miron, Angel Popescu, Silviu Debu, Smaranda Caragea, Andreea Alexandrescu, Dan Rădulescu, Ştefan Voicu / Rareş Ularu.

Exit mobile version