Site icon Editia de Dimineata

Premieră la Timișoara: Seismometru integrat în rețeaua mondială Raspberry Shake

Din 9 martie, la Universitatea de Vest din Timișoara este funcțional un seismometru care face parte din rețeaua mondială Raspberry Shake. Acesta, alături de cel de la Observatorul Seismologic, sunt singurele echipamente de monitorizare a activităților seismice din zona de Vest a României.

Seismometrul este un aparat asemănător seismografului, cu funcții însă limitate. Dacă un seismograf măsoară și înregistrează mișcările solului, un seismometru se limitează la partea de măsurare a acestora.

Aparatul se află la subsolul clădirii de pe Bd. Vasile Pârvan nr. 4 și permite monitorizarea în timp real a evenimentelor, oferind date privind activitatea seismică. Cu ajutorul acestuia, monitorizarea seismică devine ușor de înțeles și accesat, scrie Tion.

foto: captură Raspberry Shake

Prin intermediul platformei Raspberry Shake se pot face localizări, schimburi de date și colaborări naționale și internaționale în cadrul rețelei educaționale de monitorizare seismică. Odată accesată funcția Station View, pe harta Timișoarei, se poate vedea seismometrul de la UVT – notat cu 3D și cel de la Observatorul Seismologic Timișoara – notat cu 4D. Cele două sisteme de monitorizare a activităților seismice sunt singurele din zona de Vest a țării.

„Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara a funcționalizat un echipament de primă importanță în monitorizarea seismelor, în contextul în care siguranța publică este tot mai mult influențată de activitatea seismică din țară și din plan internațional regional.

Prin această dotare ne aflăm mai aproape de preocupările imediate ale opiniei publice și punem la dispoziția cercetătorilor, studenților și publicului date măsurate în timp real prin acest mecanism de suport în activitățile de seismometrie, contribuție binevenită a fizicienilor Universității de Vest din Timișoara”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea.

Exit mobile version