Site icon Editia de Dimineata

Premierii Finlandei și Suediei s-au angajat ca țările lor să adere împreună la NATO

Finlanda rămâne hotărâtă să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) împreună cu Suedia, a declarat premierul finlandez Sanna Marin, care s-a întâlnit cu omologul său suedez.

Aceștia au discutat, de asemenea, despre președinția actuală a Suediei la Consiliul Uniunii Europene (UE) și despre situația de securitate.

„În primăvara anului trecut, am început drumul nostru comun de aderare la NATO. Acest drum trebuie parcurs mână în mână și de comun acord, așa cum l-am început”, a declarat Marin într-o conferință de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson.

Remarca lui Marin a venit la trei zile după ce ministrul de externe al Turciei a declarat că țara sa ar putea evalua candidatura Finlandei la NATO separat de cea a Suediei pentru a face distincția „între o țară problematică și una mai puțin problematică”.

Problema nu a devenit mai puțin actuală după ce ziarul finlandez Ilta-Sanomat a relatat rezultatul unui sondaj care arată că majoritatea finlandezilor sunt gata să adere la NATO fără Suedia.

Întrebat de un reporter despre rezultatul sondajului, Marin a reiterat că Finlanda intenționează să adere la NATO împreună cu Suedia.

„Cred că este foarte important ca astăzi să transmitem un mesaj foarte clar: Finlanda și Suedia au aplicat împreună și este în interesul tuturor să aderăm împreună la NATO”, a spus Marin.

Exit mobile version