Site icon Editia de Dimineata

Premierul Ludovic Orban își depune mandatul. România are prim-ministru interimar

Rezultatele, chiar dacă nu finale și oficiale, ale alegerilor parlamentare desfășurate duminică în România lasă scena politică într-o totală dezoerientare. Și aduce chiar și demisia premierului.

Ludovic Orban a anunțat luni seara, într-o declarație de presă, că îți depune mandatul de premier. El a dat asigurări că a făcut tot ceea ce este omenește posibil din poziția ocupată. ”Demisia mea vreau să arate un lucru limpede: nu mă cramponez de nicio funcție!”, a spus Ludovic Orban.

Orban a mai spus că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din partidele de centru dreapta.

”România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voința cetățenilor români, și decizia de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de premier, negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din partidele de centru dreapta, care vor cu adevărat să utilizeze resursele și oportunitățile pentru a crește calitatea vieții”, a spus Orban.

Anterior, președintele Klaus Iohannis declarase că alegerile nu au oferit un câștigător clar.

Ludovic Orban rămâne lider al Partidului Național Liberal (PNL) și va conduce delegația care va participa la discuțiile depres formarea unui Guvern.

Vom avea un Guvern interimar, condus de o persoană care va fi desemnată în urma unor consultări, din rândul membrilor PNL.

Nicolae Ciucă, premier interimar

În cursul zilei de luni, după ce Ludovic Orban a fost chemat de Klaus Iohannis la o discuție privată la Palatul Cotroceni, liderii partidului au avansat numele lui Ilie Bolojan, actualul președintelui CJ Bihor, pe cel al ministrului Apărarii, Nicolae Ciucă, dar și pe al ministrului de finanțe, Florin Cîțu, pentru funcția de premier.

Ministrul apărării, Nicolae Ciucă, s-a înscris în PNL în octombrie și a candidat la alegerile parlamentare pentru un loc în Senat.

Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil. În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate.

Exit mobile version