28 martie 2024, 22:15

Preotul-chelner, care servește bere la Oktoberfest: “Dumnezeu e peste tot unde există viață”

Omul este liber să facă ce vrea, cât timp nu încalcă vreo lege sau regulă “nescrisă” a bunului simț. Asta crede și pastorul catolic Rainer Maria Schießler și e convins că are o obligație morală să raspundă doar în fața lui Dumnezeu pentru viața socială pe care o duce.

“Dumnezeu e peste tot unde există viață”, spune preotul, care din 2006 a acceptat și rolul de chelner la celebrul festival al berii din Munchen, Oktoberfest.

A fost o pură întâmplare, mărturisește el. În 2006 a aflat că doi prieteni dețin un cort la Oktoberfest. I-a intrebat dacă poate servi bere acolo și de atunci a rămas atașat locului, scrie Focus.

Banii câștigați i-a donat

“M-a interesat în mod deosebit cum se lucrează acolo, atmosfera, energia oamenilor. Am întrebat dacă pot ajuta și am început spontan să lucrez acolo”, susține el. Banii câștigați din această activitate i-a donat unei organizații care se ocupă de bolnavii de SIDA din Coasta de Fildeș.

“Dumnezeu este și în cortul de la Oktoberfest. Îl găsești pe Dumnezeu peste tot unde oamenii stau unul lângă altul și se respectă reciproc. Meseria mea de îngrijitor al sufletului nu o pot abandona niciodată și nicăieri, așa cum nici polițistul nu poate asista impasibil dacă în timpul său liber e martor la o infracțiune”, a subliniat Schießler, care în timpul liber este și autor de cărți.

Regulile la Oktoberfest sunt destul de stricte pentru angajați. Preiei comanda și servești clientul, însă în cazul părintelui, care se mai oprește să vorbească cu clientii, organizatorii închid măcar un ochi.

O celebritate pentru presă și clienți

După câțiva ani s-a răspândit vestea că într-un anumit cort lucrează un preot. El a devenit o celebritate pentru presă și clienți. “Nu mă deranjează. Face parte din conceptul meu că atenția acordată e binevenită daca e pentru o cauză nobilă” .

După o bere sau mai multe, unii clienți au simțit nevoia să se confeseze în fața preotului.

“Au fost cazuri când au golit tot ce au pe suflet și mă bucur că au făcut-o. Au fost și chelneri și chelnerițe care au găsit un bun ascultător în persoana mea. La despărțire le-am zis: nu mai sunt colegul vostru, dar rămân preotul vostru. Dacă aveți nevoie la o nuntă, înmormântare sau botez, nu ezitați să apelați la mine”, a adăugat el.

În 2018 a decis să se retragă. Cuvântul ”definitiv” nu vrea să îl folosească fiindcă nu știm ce ne rezervă viitorul.

“Am învățat multe despre ideea de grup. Cei care sărbătoresc pașnic, poți accepta că suntem toți la fel. Nu e nimeni mai bun sau mai slab. Așa cum zice Papa, suntem din același aluat și nu e nevoie de nicio diferențiere”, a încheiat preotul.

Sursa foto: Focus/foto de arhivă


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol