Site icon Editia de Dimineata

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a demisionat, pe fondul unui scandal uriaș. ”Am făcut o greșeală, m-am înșelat…”

Prima femeie președinte a Ungariei, Katalin Novak, și-a anunțat demisia, sâmbătă seeara, la televiziunea naţională, pe fondul scandalului provocat de grațierea unui fost director de la o casă de copii, condamnat pentru complicitate la pedofilie.

Condamnatul grațiat de aceasta, în aprilie 2023, înaintea unei vizite a Papei Francisc în Ungaria, făcuse parte din conducerea unei case de copii și avusese cunoștiință despre faptul că mai mulți dintre ei au fost abuzați sexual, dar nu a divulgat aceste fapte și a fost condamnat pentru complicitate.

“Am făcut o greşeală. Astăzi este ultima zi în care mă adresez ca preşedinte”, a spus Novak.

Fostul director adjunct al căminului pe care l-a grațiat fusese condamnat la peste 3 ani de închisoare și i-a fost interzis timp de 5 ani să lucreze cu tineri sub 18 ani pentru că a fost complice al directorului căminului în a forța pe unii dintre băieți să-și retragă acuzațiile.

Fostul director a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a mai multor băieți minori în perioada 2004-2016.

Acest lucru a declanșat un val de proteste împotriva lui Novak, care este un aliat apropiat al premierului Viktor Orban și al fostului său ministru al Familiei.

Aparent, președinta Novak nu a știut exact circumstanțele faptelor și a persoanei grațiate, dar gestul său a provocat proteste de stradă ale opoziției, care i-a cerut demisia. Premierul Viktor Orban, deși un aliat politic al președintei Novak, care provine din partidul său, a condamnat la rândul său gestul și a anunțat că va iniția modificarea Constituției pentru ca faptele de pedofilie să nu mai poată fi grațiate.

În vârstă de 46 de ani, Katalin Novak a devenit președintă a Ungariei în 2022. Potrivit Constituției Ungariei, atribuțiile sale sunt mai mult ceremoniale, dar are, la fel ca în România, atributul de a acorda grației condamnaților cu sentințe definitive.

Judit Varga, ministru al Justiției între iulie 2019 – iunie 2023, și-a anunțat demisia din funcția de deputat și de candidat principal al partidului de guvernământ Fidesz pentru Parlamentul European. Aceasta și-a motivat decizia prin a explica că a luat parte, de asemenea, la decizia de grațiere a condamnatului acuzat de complicitate la abuz sexual.

“Îmi asum responsabilitatea politică și demisionez din funcția de deputat și de cap de listă al partidului pentru Parlamentul European, retrăgându-mă din viața publică. De la schimbarea de regim, valabilitatea unei decizii individuale de grațiere luate de președinte necesită semnătura ministrului Justiției. Am continuat practica prin care ministrul Justiției recunoaște decizia de grațiere a președintelui”.

Varga a ocupat anterior funcția de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene și de membru al Adunării Naționale.

Sursa foto: hirado.hu

Exit mobile version