Site icon Editia de Dimineata

Prima expediție românească în jurul Europei, pe apă

CircumEuropa, prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, inițiată de operatorul TV Cristian Ilea, va avea punctul de plecare la Timișoara, în aprilie 2023, de pe Canalul Bega. Urmează cinci râuri, patru mari, un ocean și cinci strâmtori, cu o ambarcațiune.

CircumEuropa vrea sa fie un ambasador al Timisoarei – Capitala Culturala Europeana, dar are si darul sa constientizeze ca raul Bega poate fi o poarta importanta spre orice loc din Europa.

„Sufletul Begăi nu avea cum să lipsească din expediția noastră. Vă anunțăm cu mare bucurie că plecarea din Timișoara, în prima etapă SEA 2023 Circumeuropa, se va face cu vaporul Pelican!”, este mesajul postat de Ilea pe Facebook.

Echipajul CircumEuropa are în acest moment șase membri. Pe lângă căpitanul Cristian Iliea, director de imagine de 25 de ani, angajat al TVR Timișoara, practicant al sailingului de peste două decenii, în barcă vor mai fi Mihai Pătrașcu, director de imagine la TVR, Cosmin Jitariuc, jurnalist la TVR Timișoara, bilogul Oana Gavriliuc, Doru Creț – președintele West Yacht Club, și omul de afaceri Ovidiu Badina, ginerele mogulului de presă Zoltan Kovacs.

“Avem un canal navigabil care a ajutat la dezvoltarea economică a Timișoarei și a Banatului din perioada austro-ungară. Probabil că nu o să mai facem transport de marfă pe Bega, dar cu siguranță turism vom putea face și vom avea numai de câștigat. 

Vrem să promovăm Timișoara, accesibilă de pe apă de oriunde din Europa, vrem să promovăm canalul Bega, dar vrem să promovăm Timișoara-Capitală Culturală Europeană 2023, pentru că avem în drum peste 20 de orașe, foste capitale ale culturii”, a declarat Cristian Ilea, care a fondat și proiectul Wildlife România, prima grădina zoologică virtuală cu animale sălbatice aflate în libertate.

Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega permite călătoria pe apă între Timișoara și Serbia. De acolo se poate ajunge pe Tisa, Dunăre, Marea Neagră, iar în direcția opusă, pe Dunăre se poate ajunge la Belgrad, Novi Sad, Budapesta, Bratislava sau Viena. Pe diferite râuri, se poate naviga până în Marea Nordului, scrie impactpress.ro.

Mai trebuie să se construiască punctul de frontieră fluvial între România și Serbia, care ar trebui să fie gata în a două parte a anului 2023.

Exit mobile version