Site icon Editia de Dimineata

Prima infectare cu Omicron în România fără istoric de călătorie. Doar vaccinarea nu va fi suficientă în fața noii variante

Al 11-lea caz de infectare cu varianta Omicrron a fost înregistrat în România, a anunțat miercuri Ministerul Sănătății. Este vorba despre o femeie în vârstă de 31 de ani din București, fără istoric de călătorie în afara țării. Aceasta este vaccinată anti-Covid 19 cu schema completă de vaccinare, iar starea ei de sănătate este una bună.

Alte două cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate miercuri dimineață, amintește rfi.ro.

Confirmarea s-a făcut astăzi, acum. Sunt cazuri izolate. Nu sunt persoane care au venit din Africa. Una dintre ele a fost în Marea Britanie, iar cealaltă a intrat în contact cu o persoană venită din Marea Britanie. Ambele persoane sunt vaccinate cu schema completă, cu forme ușoare de boală. Una dintre ele este internată pentru monitorizare, dar va fi externată în curând, iar cealaltă persoană este în carantină. Sunt primele două cazuri depistate în urma secvențierilor de la Matei Balș”, a declarat Adrian Marinescu, director în cadrul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din București.

Tot mai multe țări își iau măsuri

Varianta Omicron ar putea deveni dominantă în Europa până la jumătatea lunii ianuarie. Numărul îmbolnăvirilor crește încontinuu pe continent, ceea ce face ca majoritatea țărilor să introducă vaccinarea obligatorie în cât mai multe domenii de activitate, relatează stiri.tvr.ro.

În încercarea de a limita răspândirea, autorităţile impun formularul digital de localizare a pasagerilor la intrarea în ţară, din 20 decembrie. DSP îi va amenda pe cei care nu-l vor completa.

În Italia, de miercuri, angajații din educație, poliție, armată și administrație sunt obligați să se imunizeze. În plus, oricine vine în peninsulă, chiar și din statele comunitare, va fi testat obligatoriu la intrarea în țară.

Au intrat în vigoare noi restricții și în Polonia. Restaurantele, sălile de sport, hotelurile, cinematografele și bisericile vor funcționa la numai 30 la sută din capacitate.

În sălile de cinema este interzis consumul de floricele și băuturi răcoritoare. Discotecile și cluburile de noapte vor fi deschise doar de Revelion, dar la petrecere vor putea participa cel mult 100 de persoane.

Școlile rămân închise până pe 9 ianuarie, nu și grădinițele și școlile primare, care au program normal. Dar, între timp, și în Polonia a început vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani.

Vaccinarea copiilor a început în Ungaria încă de săptămâna trecută, iar în Spania de astăzi. Campaniile de imunizare a adulților continuă. Unii sunt la prima doză, alții deja la a treia.

De altfel, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că serul Johnson & Johnson poate fi folosit ca booster, nu mai devreme de două luni de la prima vaccinare cu același ser. În egală măsură poate fi administrat și în combinație cu schema completă a unui vaccin de tip ARN mesager.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor recomandă și alte măsuri de prevenție

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor recomandă și masca de protecție, telemunca, evitarea locurilor aglomerate: doar vaccinarea nu va fi suficientă în fața Omicron.

O „acţiune puternică” este „urgentă” în faţa propagării rapide a variantei Omicron de coronavirus, deoarece „vaccinarea singură nu va fi suficientă”, a avertizat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), citat de AFP, preluată de agerpres.ro.

„În situaţia actuală, vaccinarea singură nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuţiune video.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a crescut, de asemenea, nivelul până la „foarte ridicat” în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publică. Se recomandă o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă şi prudenţă sporită în timpul sărbătorilor de iarnă şi a călătoriilor de la sfârşitul anului.

”Foarte probabil” spitalizări și decese în plus față de previziunile precedente

Potrivit ECDC, este „foarte probabil” ca noua variantă să conducă la spitalizări şi decese în plus faţă de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menţine presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel „gestionabil”, ECDC a cerut din nou o „reintroducere rapidă şi consolidare” a aşa-numitelor măsuri „non-farmaceutice” împotriva COVID-19, un termen care acopera restricţiile în general.

Pentru ECDC, folosirea măştilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile şi transportul public, izolarea în locuinţă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor şi menţinerea unui nivel ridicat de igienă „rămân o prioritate”.

Previziunile medicului Octavian Jurma

Potrivit medicului Octavian Jurma, ne putem aştepta cu uşurinţă la 20 de mii de cazuri pe zi undeva în luna februarie.

Cel mai important, vaccinarea apără de formele severe de COVID şi de deces chiar şi în cazul noii variante, chiar dacă imunitatea este mai mică.

Un studiu de amploare din Africa de Sud arată că două doze de vaccin Pfizer asigură o protecție de 70% împotriva spitalizării. 33% e protecția împotriva infectării cu Omicron. Trebuie însă dublată de mască şi de celelalte măsuri de protecţie.

Sursa foto: Alexandra_KochPixabay
Exit mobile version