Site icon Editia de Dimineata

Prima infrastructură de colectare a ambalajelor provenite de la produsele de îngrijire personală și a locuinței, din România

Marți a fost lansată prima infrastructură de colectare a ambalajelor provenite de la produsele de îngrijire personală și a locuinței, din România. Evenimentul a fost organizat de Kaufland, iar infrastructura va exista în toată rețeaua Kaufland din România (152), dar și în 7 supermarket-uri din Republica Moldova.

,,Infrastructura de colectare de aici este un exemplu de „AȘA DA”! Așteptăm multiplicarea exemplului de cât mai mulți retaileri. Doar prin astfel de parteneriate retailer -producător- client putem închide într-un mod sustenabil circuitul de consum. După cum știți, s-a decis implementarea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje nereutilizabile (SGR). Momentan, este în proces de finalizare cooptarea statului român în acționariatul companiei care va administra acest sistem. Dincolo de aspectele operaționale ale acestuia, pentru a fi funcțional este nevoie și de modificarea legislației. Lucrăm intens la finalizarea modificărilor legislative necesare, astfel încât să fie identificate cele mai eficiente soluții și România să beneficieze de un SGR funcțional cât mai repede posibil”, a subliniat secretarul de stat Róbert Szép, care a participat la eveniment, anunță Ministerul Mediului.

De asemenea, secretarul de stat Róbert Szép a vorbit și despre alocarea, prin PNRR, a unor sume consistente pentru managementul deșeurilor, fiind a treia componentă care beneficiază de fonduri pentru platformele de depozitare voluntară a deșeurilor nemenajere, adică cele care nu se ridică de firmele de salubrizare.

Astfel, peste 500 de primării vor putea beneficia de finanțare pentru a realiza asemenea platforme și vor fi finanțate 15 platforme mari pentru zonele urbane, acolo unde pot fi depozitate deșeurile din construcții, deșeurile de metal, de plastic, de lemn, cauciucurile, deșeurile periculoase, toate deșeurile care ulterior pot ajunge la reciclare și pot reintra în circuitul economic.

Róbert Szép a prezentat și campaniile derulate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – ”Curățam România” și ”Un’ Doi Trei”.

În campania ”Curățăm România” s-au implicat peste 50.000 de voluntari și au fost strânse, din diferite zone ale țării, aproximativ 1 milion de kg de deșeuri.

De asemenea, în perioada mai – iulie 2022, se desfășoară, la nivel național, campania ”Un’ Doi Trei”, derulată de Asociația OIREP ambalaje, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Aceasta are ca scop educarea cetățenilor și informarea acestora cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor de ambalaje la sursă.

Iniţiativa vine ca o soluţie la nevoia de a avea o economie circulară, pentru a contracara fenomenul răspândirii necontrolate a plasticului – una dintre cele mai mari probleme globale, ce afectează major mediul, clima, economia şi sănătatea populaţiei. Un studiu recent citat de reprezentanţii Kaufland estimează că un om înghite în jur de 50.000 de microparticule de pe an, ceea ce înseamnă 2.000 de microparticule de plastic pe săptămână – echivalentul a 5 grame. De asemenea, Marea Neagră este cea mai poluată din întreaga Europă, cu peste 83% deşeuri din plastic (ambalaje, sticle, pungi) şi particule de microplastic găsite la peste 2.000 de metri adâncime.

Exit mobile version