Site icon Editia de Dimineata

Prima poezie murală animată se poate citi pe zidul unui colegiu din Sibiu

Orașul Sibiu are cea mai mare Galerie de picturi murale în aer liber, realizate de artiști din țară și străinătate, la cele șapte ediții de până acum ale Festivalului Internațional de Artă Stradală. Este vorba despre 106 lucrări, împrăștiate în tot orașul, relatează Radio România Actualități.

Picturi realizate pe zidurile unor școli, pe blocuri, instituții publice și alte clădiri, lucrări care dau culoare orașului. Iar în premieră în România, Sibiul are, din acest an, și o poezie murală care prinde viață prin realitate augmentată.

„Când iubeşti” este prima poezie murală animată care se poate citi pe un zid din curtea interioară a Colegiului Naţional „Octavian Goga”, fiind realizată de grupul „unu unu unu invers unu”.

Lucrarea artiştilor beneficiază acum de o nouă dimensiune adăugată picturii iniţiale, devenind oficial prima poezie murală animată şi, din datele actuale, cea mai mare lucrare de artă stradală augmentată din România, care va rămâne permanent pe zid, scrie oradesibiu.ro.

Privită cu ochiul liber, lucrarea statică este reprezentată sub forma unui joc Tetris, ce invită privitorul să parcurgă şi să decripteze mesajul ascuns de literele alăturate. Aplicând însă un nou strat realităţii, tehnicile de augmentare reuşesc să dea viaţă lucrării prin suprapunerea unor animaţii grafice, dinamice şi contextuale, peste varianta originală a muralului.

„Orice persoană care deţine un smartphone poate deveni parte din noua experienţă dezvoltată de echipa proiectului-pilot timp de peste o săptămână, cu ajutorul celor mai actuale tehnici de generare a realităţii augmentate. Privitorul trebuie să se afle în locaţia lucrării, să scaneze codul QR poziţionat în partea de jos a poeziei murale cu ajutorul camerei foto a telefonului sau să acceseze direct link-ul https://bit.ly/SISAF2021-augmented. Telefonul va deschide automat o nouă fereastră, prin intermediul căreia vom vedea sub ochii noştri cum lucrarea statică devine una animată. Partea cea mai interesantă este că privitorii pot interacţiona în diferite moduri cu lucrarea, astfel că preţ de câteva minute pot descoperi noi detalii: se pot apropia sau îndepărta, pot schimba unghiul, iar lucrarea se va adapta la rândul ei mişcărilor. În plus, lucrarea augmentată beneficiază de un filtru pe reţelele sociale Facebook şi Instagram, astfel că oricine poate filma întreaga experienţă şi o poate distribui cu uşurinţă pe paginile personale”, arată sursa citată.

Această poezie murală a fost realizată în timpul Festivalului Internaţional de Street Art din Sibiu, desfăşurat anul acesta în a doua parte a lunii iulie şi la care au participat 17 artişti şi grupuri, rezultatul concret fiind 10 picturi murale în 9 locaţii din oraş.

Exit mobile version